Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het bereiden van couscous

Couscous bereiden simpel? Niet altijd. Ook daar kan het fout gaan. Zelfs wie op een culinaire redactie werkt, gaat in de keuken af en toe de mist in. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je couscous een te pureeachtige substantie wordt? Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het bereiden van couscous en zo kom je wél tot een smakelijk eindresultaat. Al dan niet per ongeluk voor u getest. 

Ah, couscous. Het exotische graanproduct dat een mooie basis vormt bij elk gerecht en iets zoals een simpele groentesalade snel opsmukt. Zo makkelijk als couscous een gerecht compleet kan maken, zo makkelijk is het om dit ietwat simpele ingrediënt toch te doen mislukken. Wat als… je tijdens het couscous bereiden plots couscouspuree krijgt in plaats van de gewenste graansubstantie? En vooral: hoe voorkom je dit een volgende keer?

Hoeveelheden niet afmeten

De kunst van couscous bereiden, ligt hem om te beginnen al in het afmeten van de juiste hoeveelheden water en couscous. 1 deel water staat gelijk aan 1 deel kokend water. Het nattevingerwerk zal je hier dus niet zover brengen. Tenzij je houdt van couscouspuree. Een simpel trucje is alvast een kommetje met couscous vullen om het daarna ter referentie te vullen met water. Handig!

Laten wellen op het vuur

Een basisbeginsel bij het bereiden van couscous: laat het water koken – eventueel met groentebouillon bij voor extra smaak – en voeg de couscous er nog niet meteen aan toe. Giet het kokende water over de couscous in een pot of om naast het vuur en laat vervolgens 8 tot 15 minuten wellen, afhankelijk van wat de verpakking jou voorschrijft. Hebben de korrels al het vocht opgeslorpt? Roer ze dan los met een vork zodat ze niet aan elkaar plakken.

Alternatieve bereidingswijze 

Lijkt het je toch maar niet te lukken? Dan is er goed nieuws! Laten wellen is maar één van de manieren om couscous te bereiden. Het is de meest voor de hand liggende en snelste manier, maar daarnaast kan je couscous evengoed eerst al eens aanbakken.

Om couscous te bakken, verwarm je eerst een scheutje olijfolie in een pan. Daarna bak je de couscous een paar minuten aan, terwijl je hem blijft doorroeren in de pan zodat hij niet verbrandt. Giet het water – eventueel met groentebouillon – bij in de pan en laat de couscous met een deksel op de pan een paar minuten wellen. Roer ook hierna de korrels los met een vork en breng op smaak met peper, zout of extra olijfolie naar eigen voorkeur.

Zelf zin gekregen om couscous te maken? Dan is dit recept alvast een goed idee om mee aan de slag te gaan vanavond. Bon appétit!

RECEPT: Zwarte & witte couscous met geroosterde groenten

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!