Drie horeca-uitbaters aan het woord: 'De wildste verhalen doen de ronde, maar we weten eigenlijk niets'

3,9 miljard euro, zoveel omzet heeft de horeca verloren sinds 14 maart. En toch houdt de sector de rug recht. Wij spraken met drie ambitieuze horeca-uitbaters over hun huidige situatie en  hun visie op de toekomst. "Het totaal gebrek aan perspectief is iets wat moeilijk te verteren valt."

Francesca Sterckx van restaurant Mistinguett

Francesca: "Het was wel even schrikken, maar ik ben telkens goed geholpen geweest door Horeca Vlaanderen én mijn sociaal bureau. Daar ben ik hen dankbaar voor."

Heropenen

"Ik ga nog even de kat uit de boom kijken. Als ik van andere restaurateurs hoor dat het lukt en dat mensen niet met schrik zitten, wil ik het wel overwegen. Als ik effectief maar op halve kracht zou mogen draaien, blijf ik liever afhaal doen en open ik maar één dag in de week. Indien de regel van 1,5 meter zou gelden, dan is het een ander verhaal. Met wat tafels te verschuiven kan ik 20 couverts draaien, dan kan het mij nog lukken!"

Take-away

"In het begin was het even zoeken, maar ik heb ondertussen mijn draai gevonden. We hebben ons origineel concept in een take-awaymenu gestoken: drie gangen van telkens drie gerechten die de klant zelf kan samenstellen. Je krijgt hier telkens een soep, een hoofdgerecht, waaronder ook een vegetarische optie, en een dessert voor maar 17 euro per persoon. Valt goed mee, hé! Ik geef mensen ook de keuze om een eigen bakje mee te brengen — mijn bijdrage voor het milieu."

Vind het menu hier: Mistinguett Aarschot

Franky Baert van Armalot

Franky: "Het totaal gebrek aan perspectief is iets wat moeilijk te verteren valt. Hoeveel mensen mogen we bedienen per shift? Hoe moeten we onze indeling aanpassen? De wildste verhalen doen al een tijdje de ronde. Wij doen ons best om te relativeren, maar dit is onmenselijk. Collectieve fysieke gezondheid moet vooropstaan, maar dat belet niet dat we uitzicht moeten hebben op onze economische overlevingskansen."

Heropenen

"Ik kijk positief naar de toekomst, zodra we weer van start kunnen gaan zullen we ons er volledig in smijten. Ook de gloednieuwe kamers in onze B&B zijn klaar om te verhuren. Dat komt nu, wanneer de meeste Belgen in het land blijven, goed uit. Wij mikken op hetzelfde publiek als ons restaurant, de meerwaardezoeker. Vakantie in eigen land. In de Panne is er meer dan plaats genoeg, allemaal welkom!"

Take-away

"Mijn vrouw en ik twijfelden eerst. We hebben veel werk aan onze B&B én onze handen vol met thuiszittende kinderen. Maar het idee zat genesteld in ons hoofd. Toen we merkten dat de heropstart er nog niet meteen zat aan te komen, hebben we de take-awaysprong toch gewaagd. En gelukkig maar! Elke week is er een nieuw menu, volgens de standaarden van Armalot: een teaser, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en een klein après-dessert. Dit allemaal voor 35 euro per persoon. We werken telkens met noordzeevis, groenten en vlees uit onze polders én er is ook een kidsbox en een heerlijke cocktail van de week die ik elke dinsdag ook via mijn Instagram maak."

Vind het menu hier: Armalot in De Panne 

Natasja Van Linden van Arme Duivel 

Natasja: "Ik heb mijzelf vier dagen gegeven om alles te laten bezinken. Wat gaan wij hier in hemelsnaam mee doen? Dit is geen vakantie (lacht). Samen met mijn broer en mijn man besloten we om voor take-away te gaan. En het sloeg meteen aan. Want stoofvlees van De Arme Duivel blijft stoofvlees van De Arme Duivel. En dat hadden onze klanten snel door!"

Heropenen

"Ik maak geen plannen en doe geen investeringen tot ik meer weet. De Arme Duivel is ook zo'n klein restaurant, we hebben 11 of 12 tafels dus hier kan max. 25 man binnen. Hoe gaan we dit oplossen? Ik heb sowieso al minder dan 50% als ik anderhalve meter tussen mijn tafels laat staan én ik moet ook nog personeel betalen. Dat is niet rendabel hé. Dan blijf ik liever take-away doen tot we op een normale manier weer open kunnen."

Take-away

"Onze klassiekers blijven op de kaart: van stoofvlees tot tartaar. We leveren, maar mensen kunnen eveneens binnenspringen voor een hapje om mee te nemen. Onze constructie binnen staat klaar! Elke week worden er ook nieuwe suggesties toegevoegd. Die kan je terugvinden via onze Facebook-pagina. Tot nu toe hebben we enkel positieve reacties ontvangen, dat maakt ons erg blij."

Vind het menu hier: De Arme Duivel Antwerpen

Wil je graag genieten van een culinaire traktatie in een van bovenstaande restaurants zodra het weer mag? Neem nu een abonnement op ons magazine en wij geven jou een waardebon van € 50 cadeau. Check ambiance.be/ambiance-trakteert voor meer info!

Horeca vlaanderen Corona Crisis Horeca-uitbaters

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties