Het duurste voedsel ter wereld

Wanneer je van eten houdt en jezelf eens op een extraatje wil trakteren, dan kan je misschien wel inspiratie vinden in onze lijst. Om deze ingrediënten aan te schaffen moet je diep in de buidel tasten, maar soms mag dat wel eens, niet?

Saffraan

Saffraan is een roodgekleurde specerij die gewonnen uit de saffraankrokus. De grootste productie van saffraan komt uit Iran. Saffraan heeft een bittere smaak en een aangenaam aroma dat doet denken aan honing.

Voor de kostbare saffraan worden delen van de stampers handmatig geoogst: de stijlen en de stempels die zowel smaak-als kleurstof zijn.  De meeldraden van de saffraankrokus hebben geen culinaire waarde. Voor 1 gram saffraan heb je 150 stampers nodig. Er gaat dus heel wat tijd en manueel werk aan vooraf, vandaar ook de hoge kostprijs van saffraan. Gelukkig heb je van saffraan maar een kleine hoeveelheid nodig om jouw gerechten kleur en smaak te geven. De specerij is onmisbaar in paella en risotto. Al durven we het ook al eens aan rijstpap toevoegen.

Prijs: 30.000-40.000 euro/kg.

Truffel

De truffel groeit onder de grond in Noord-Italië, Kroatië en Zuid-Oost Frankrijk. De prijs per kilo kan oplopen tot duizenden euro's. Eekhoorns eten truffels en zijn belangrijk voor de verspreiding ervan. Ook varkens en wilde zwijnen zijn dol op truffels en werden dan ook van oudsher gebruikt bij het zoeken naar truffels. Ook honden worden hiervoor getraind, en het gebruik van honden is tegenwoordig het meest gangbaar. Bij varkens is het moeilijk te voorkomen dat het varken (een deel van) de truffels zelf opeet, en ook brengen ze schade toe aan de bodem.

Prijs: prijzen verschillen erg per soort truffel. Zo heb je zwarte truffels van 500 euro/kg, maar ook witte truffels voor duizenden euro's per kg.

Kaviaar  

De eerste kaviaareters waren Perzen die geloofden dat kaviaar hun uithoudingsvermogen en hun potentie zou verbeteren. Negentig procent van de kaviaar die op de markt gebracht wordt, is ofwel van Russische of van Iraanse afkomst. Kaviaar staat ook bekend als het zwarte goud. Kaviaar wordt vaak gegeten als aperitiefhapje of ter afwerking van gerechten. Je zou het misschien niet zeggen, maar de zwarte bolletjes zijn onbevruchte visseneitjes van de wilde steur die met de hand uit de buik van de dode vis gehaald worden. Dit is een flinke klus en de eitjes worden bovendien niet vaak gelegd. Vandaar dus de hoge kostprijs van kaviaar. Er zijn heel wat imitatie (en dus ook goedkopere)-versies van kaviaar te koop. Dit zijn eitjes van bijvoorbeeld zalm, tonijn, haring, forel, de vliegende vis of de lompvis. Van deze laatste twee vissen komen ook de eitjes die je (vaak gekleurd met kleurstof) op sushi vindt.

Prijs: variërend van 4.500-45.000 euro/kg voor echte kaviaar.

Kopi Luwak koffie

Deze koffie heeft een verrassend productieproces. De koffiebonen worden opgegeten door de luwak, een katachtige met een spitse neus. De koffiebonen worden vervolgens uit de uitwerpselen van de luwak gevist. Door fermentatie in de maag en darmen maak je van deze bonen nu een bijzondere koffie.

Prijs: 170-500 euro/kg. Wil je koffie van de wilde luwak? Dan betaal je rond de 5.000 euro/kg.

Densuke watermeloen

Watermeloen, cantaloupe meloen, Galia meloen, honingmeloen,… In de supermarkt kan je ze allemaal makkelijk vinden. Maar de densuke watermeloen kende je misschien nog niet. Deze zwarte watermeloen met roze binnenkant groeit alléén op het Japanse eiland Hokkaido, jaarlijks worden er maar 10.000 stuks gekweekt en daarom is die dus alles behalve goedkoop.

Prijs: afhankelijk van de oogst, maar kan oplopen tot 5.200 euro/stuk.

Honger gekregen? Laat je dan gerust eens gaan. Deze producten zijn niet alleen weggelegd voor de mensen met een goedgevulde bankrekening. Het gebruik van sommige van deze producten en ingrediënten hoeft niet duur te zijn. Zo heb je van truffel en saffraan maar een héél klein beetje nodig in gerechten, om toch die kenmerkende smaak te krijgen.

Kaviaar Truffel Koffie Saffraan Kopi luwak Densuke watermeloen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer