Elixir d’Anvers

Elixir d’Anvers
27 juni 2019 Wim Putzeys

Elixir d’Anvers

Elixir d'Anvers

Elixir d’Anvers is de likeur van ‘t Stad die al sinds 1863 op ambachtelijke wijze wordt bereid. Het originele recept gebruikt een infusie uit tientallen planten en kruiden van over de hele wereld en is tot op de dag van vandaag nog niet veranderd.

Het productieproces ervan duurt ongeveer vijf maanden en bestaat uit vier stappen. Eerst worden de planten en kruiden samen met zuivere alcohol gemengd in een koperen alambiek waarin ze worden geweekt om hun smaken af te geven. Dit noemen we de maceratie. Daarna volgt de langzame distillatie: de distilleerkolf wordt verwarmd met stoom waardoor de volatiele eigenschappen van de ingrediënten samen met de alcoholdampen opstijgen en condenseren tot een alcoholdistillaat of ‘alcoolaat’. Dit distillaat van zuivere alcohol bevat alle aromatische eigenschappen van de ingrediënten. Vervolgens wordt in een autoclaaf dit alcoolaat gemengd met zuivere alcohol, zacht water en suiker. Ten slotte wordt de elixir gerijpt in oude eiken vaten. Deze laatste fase zorgt voor de afgeronde smaak van Elixir d’Anvers.

Streekgerechten:

Île flottante met Elixir d’Anvers, frambozen, rode biet en limoen
Rauwkost op de barbecue met cocktailsaus en Elixir d’Anvers