Erika Vlieghe over versoepelingen: ‘Het is voorlopig koffiedik kijken’

Beeld Reporters / QUINET

De cijfers gaan al enkele dagen de goede richting uit, maar toch blijft Erika Vlieghe voorzichtig. Ze wil sectoren zoals horeca geen valse hoop geven over mogelijke versoepelingen. Het enige wat vaststaat? “Die versoepelingen zullen heel voorzichtig moeten gebeuren, stap voor stap.”

Eerder werd door de horecasector maart geopperd als heropeningsdatum. Hoe dichter we bij maart komen, hoe onrealistischer een nakende opening lijkt te worden. Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens neemt dan wel af, de vaccinatiegraad gaat daarentegen nog steeds maar gestaag omhoog.

“Speculeren zorgt alleen voor miserie”

Erika Vlieghe, voorzitter van het adviesorgaan GEMS en infectioloog, wil vooral geen uitspraken doen over een specifieke datum. “Dat geeft alleen maar miserie”, klinkt het. Volgens haar zijn we zelfs nog niet in de buurt van een heropening wanneer de 3 miljoen 65-plussers en risicopatiënten gevaccineerd zijn. “Dit zal de druk op de ziekenhuizen afnemen, maar er zijn ook nog heel wat veertigers, vijftigers en zestigers die officieel niet geboekstaafd staan als risicopatiënten, maar het wel zijn. Dat is een probleem.”

“We kunnen nog niet steeds niet speculeren over een datum”, aldus Vlieghe. “We moeten rekening houden met twee grote onbekenden in het verhaal. De evolutie van de epidemie en de evolutie van de vaccinatiecampagne. Die twee volgen hun eigen ritme en we zijn daarnaast sterk afhankelijk van de leveringen van de vaccinaties en de snelheid van het vaccineren. Het is voorlopig koffiedik kijken.”

Heropening met Pasen

Toch pleiten heel wat politici, waaronder Bart De Wever van N-VA voor een heropening rond Pasen als uiterste datum. Georges-Louis Bouchez van MR en Waals minister-president Elio Di Rupo eisen zelfs al een heropening op 21 maart. De nood in de sector is hoog, en de politici zijn er zich van bewust. “De mogelijkheden om te versoepelen worden echt intensief onderzocht binnen de GEMS”, reageert professor Vlieghe. “Het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat de versoepelingen heel voorzichtig moeten gebeuren, stap voor stap. Over datums gaan we niet speculeren.”

LEES OOK:

Bart De Wever: ‘Ik ben nooit overtuigd geweest van de sluiting van de restaurants’

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!