Erika Vlieghe waarschuwt: ‘De heropening van de terrassen kwam op voorhand veel te vroeg'

Dit weekend trokken we massaal naar buiten voor ons eerste pintje op café of maaltijd op restaurant. Op de meeste plaatsen bleef het rustig, maar her en der liep het uit de hand. Infectioloog Erika Vlieghe uitte haar ongenoegen in De Zevende Dag. "Er worden veel kantjes afgesneden. En dat is gewoon gevaarlijk."

Overal in het land liepen de terrassen - weer of geen weer - vol. Voor de ene was dat hét ideale moment om weer sociaal contact op te zoeken, voor de andere een moment van rust. De sfeer zat er goed in en het merendeel van de mensen hielden zich netjes aan de regels. "Uit respect voor de zorg en de horeca", klonk het. Maar voor sommigen was dit hét geschikte moment om volledig uit de bol te gaan. Zoals op het Flageyplein in Brussel zaterdagavond. Daar kan infectioloog Erica Vlieghe geen begrip voor tonen. "Er worden veel kantjes afgesneden. En dat is gewoon gevaarlijk", vertelt ze in De Zevende Dag.

Te vroeg

“De opening van het terras kwam op voorhand al te vroeg”, vertelt Vlieghe. “Ze gaan niet open omdat het kan, maar omdat we het willen. Ik maak mij zeer grote zorgen, onder meer over wat er op Flagey gebeurde. Ik hoop dat dit uiteindelijk zal balanceren. Maar er worden weer veel kantjes afgesneden. Dat is gewoon té gevaarlijk. Niemand heeft zin in een nieuwe golf, maar als dit zo doorgaat, dan zit dat eraan te komen.”

Vlieghe vraagt om voorzichtig te zijn. "We zijn aan het versoepelen op een moment dat we dat eigenlijk epidemiologisch nog niet kunnen permitteren. Daar moeten we niet flauw over doen. En dan moeten we heel erg voorzichtig zijn. Wat we gisterenavond gezien hebben, was niet voorzichtig.”

LEES OOK

Vandenbroucke over volledige heropening: ‘We moeten voorzichtiger zijn’

Brussel Heropening Horeca Covid Crisis Erika vlieghe Horeca heropening Erika Vlieghe Flagey

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer