Vakantietip: 7 Franse restaurants met een Belgische chef

Vakantietip: 7 Franse restaurants met een Belgische chef
10 juli 2019 Raf De Mot
Door Nieuws

“Leven als een god in Frankrijk”: je kunt er je ongetwijfeld iets bij voorstellen. En we durven wedden dat lekker eten bij een heerlijk glas wijn op een zonovergoten terras, en misschien wel het gesjirp van krekels, bij het plaatje horen. Ga jij nog deze vakantie naar Frankrijk? Laat je dan culinair verwennen door één van deze vijf landgenoten, die een restaurant in la Douce France runnen. “Eten bij een Belg in Frankrijk.”

 

LIKOKE, LES VANS (Ardèche)

Maitre: Cyriel Huysentruyt Chef : Anthony Stoop

Hoewel we met de volgorde van deze lijst geen waardeoordeel uitspreken, mag er slechts één restaurant bovenaan staan. Likoké, het restaurant dat Piet Huysentruyt zes jaar geleden opstartte in Les Vans, op de locatie waar hij eerder al Le Lutin Gourmand had gerund. In 2013 had Piet Huysentruyt Likoké nog aangekondigd als zijn laatste avontuur. Dat is ondertussen achterhaald, want de topchef heeft ernstige plannen om een Likoké 2 op te starten in Zuid-Afrika. Om de stille wintermaanden in de Ardèche op te vangen. Likoké staat voor een inventieve terroirkeuken, waarbij je de keuze hebt tussen twee menu’s. De gerechten zijn stuk voor stuk kunstwerkjes, met volop verwijzingen naar de natuur. Die natuurelementen zijn ook terug te vinden in het interieur. Naast een ode aan de Ardèche is Likoké in de eerste plaats een eresaluut aan de vader van Piet Huysentruyt. Hij was een koloniale ambtenaar die door de Congolezen waarderend “likoké” werd genoemd, naar een intelligente en ongrijpbare vis in de Congostroom. De associatie dat het oké is om je bord uit te likken, komt van Piet zelf. Sinds begin dit jaar heeft Piet Huysentruyt zich uit de zaak teruggetrokken. Voortaan runt zijn zoon Cyriel, voorheen maitre-sommelier en belast met de administratie, de business. Chef is Anthony Stoop. Hij was jarenlang de rechterhand van Piet in de keuken en zorgde daarmee voor een naadloze wissel van de wacht. En Piet zelve? Hij houdt zich op de achtergrond en neemt met plezier de rol van coach voor zijn rekening.

Likoké, 7 Route de Païolive – 07140 Les Vans – tel. 00 33 475 88 09 74 – www.likoke.fr – Gesloten op zondag en maandag (juli-augustus) en op zaterdag en zondag tijdens andere zomermaanden. Gesloten in de winter

Referenties: 1 Michelinster; 17/20 in Gault & Millau

LE THEATRE – EPERNAY (Champagnestreek)

Chef: Lieven Vercouteren

Het koperen plaatje aan de gevel, “Oud-leerling Kokschool Koksijde” verraadt het al. Hier roert een landgenoot in de potten. Ooit stond Lieven Vercouteren zij aan zij met Geert Van Hecke in La Villa Lorraine. Maar al heel vroeg in zijn carrière vertrok hij naar Frankrijk om nooit meer terug te keren. Eerst ging hij er aan de slag in Le Briquery de Vinay om er een ster te behalen. Maar ondertussen runt hij toch al een kleine 25 jaar zijn eigen restaurant. Le Théatre ligt centraal in Epernay in het hart van de Champagnestreek, vlak bij theater en station, in een van de oudste bistro’s van de stad. Hypes hebben Vercouteren nooit geïnteresseerd. “Schuim is voor de vaat”, is een legendarische uitspraak van deze goedlachse kok. Vercouteren staat voor een klassieke keuken – probeer zeker zijn zwezeriken of kalfniertjes. Hij trekt volop de kaart van de seizoenen en de terroir (“de asperges zijn hier zoveel beter dan in België”) maar zal toch altijd proberen om een Belgische toets in het menu te smokkelen. Als hij tijd heeft, komt hij graag een praatje maken aan tafel. Zeker bij landgenoten. Uitgebreide wijnkaart, met vanzelfsprekend een ruim assortiment champagnes.

Le Théatre, 8 Place Pierre Mendès France – 51200 Epernay – tel. 00 33 3 26 58 88 38 – www.epernay-rest-letheatre.com – Gesloten op zondagavond, dinsdagavond en woensdag

Referenties: Bib Gourmand en 2 bestekjes; 11,5/20 in Gault & Millau

COMME CHEZ MAMAN en WIM A TABLE – PARIJS

Chef: Wim Van Gorp

Niet één, maar twee restaurants runt Wim Van Gorp in de Lichtstad. Na twintig jaar is deze Kempenzoon helemaal ingeburgerd in Parijs. Toch vindt hij het nog steeds fijn om landgenoten over de vloer te krijgen. Van Gorp heeft een opmerkelijk parcours gelopen, te beginnen bij Lucas Carton, onder de legendarische Alain Senderens. Daarnaast staan ook nog Joël Robuchon, Alain Ducasse, Antoine Westermann en Jacques Borie met al hun sterren op zijn cv te blinken. Maar de man die hem écht deed doorbreken, is Jean-Georges Vongerichten. Toen die in 2005 met Market startte, maakte hij de jonge Kempenaar meteen tot chef van een keukenbrigade van dertig man. Maar na tien jaar in driesterrenrestaurants te hebben gewerkt, was het tijd voor een eigen zaak. En dat werd Comme Chez Maman, een gezellige bistro in de Batignolle-wijk. Van Gorp kiest er voor een klassieke, Bourgondische keuken, met hier en daar een Aziatische toets en een knipoog naar zijn Vlaamse roots. Wat verderop in de straat, maar weg van La Batignolle, startte hij een kleine twee jaar geleden zijn tweede zaak, Wim à Table. Zelf noemt hij zijn concept ‘gastronomie de bar’, om zo de term ‘tapas’ te vermijden. Waar Comme Chez Maman nog een echte ouderwetse bistrosfeer uitademt, heeft Wim à Table meer weg van een hippe bar. Je krijgt er allemaal kleine hapjes, die stuk voor stuk afgewerkte minigerechtjes zijn. Probeer zeker ook eens zijn eigen bier.

Opgelet: Comme Chez Maman sluit tijdelijk de deuren voor grondige renovatiewerken. Vermoedelijke heropening op 11 september

Comme Chez Maman, Rue des Moines 5 – 75017 Parijs – Tel. 00 33 142 28 89 53 – Geen sluitingsdagen.

Wim à Table, Rue des Moines 45 – 75017 Parijs – tel. 00 33 142 29 10 41 – www.wim-a-table.com  – Geen sluitingsdagen

Referenties Comme Chez Maman: Bib Gourmand, één bestekje – 11/20 in Gault & Millau

LA TABLE DE CASTIGNO – ASSIGNAN (Languedoc)

Chefs : Pieter en Ruben De Maesschalck

Enkele jaren geleden kregen de Gentse broers Pieter en Ruben De Maesschalck het aanbod om in de Languedoc een gastronomisch restaurant te gaan leiden. Hoewel ze beiden een opleiding tot kok hadden genoten, hadden ze tot dan amper samen in de keuken gewerkt. Wel hadden ze beiden net een buitenlands avontuur achter de rug en waren ze op zoek naar een nieuwe culinaire uitdaging. Die kwam er toen een Belgisch koppel op zoek was naar chefs die het restaurant van hun vakantie- en wijndomein naar een hoger niveau konden tillen. Verwacht in La Table de Castigno geen gastronomische hocuspocus, maar een pure productkeuken met gerechten die vaak slechts uit twee of drie ingrediënten bestaan. Een à la carte-aanbod is er niet, wel heb je de keuze tussen menu’s met drie, vijf of zeven gangen. Die wisselen bijna dagelijks volgens het marktaanbod. Je weet niet van tevoren wat je gaat eten, maar dat hoort bij de charme van op restaurant gaan, vinden Pieter en Ruben. Wat op het bord terechtkomt, gaat regelrecht naar de essentie van de terroir van de Languedoc, met veel producten afkomstig van het eigen domein. Ondanks die lokale producten proef je meer dan een knipoog naar de Scandinavische gastronomie. De sfeer is zomers, informeel, onthecht. Kan ook nauwelijks anders, gezien de setting van het domein. Ondanks de informele sfeer en de ogenschijnlijke eenvoud van de gerechten – of misschien ‘dankzij’ – mogen Ruben en Pieter zich sinds dit jaar sterrenchef noemen.

La Table de Castigno, 6137 Rue Cariera de la Teuliera – 34360 Assignan – Tel. 00 33 4 67 24 34 95 – www.villagecastigno.com – Gesloten op dinsdag en woensdag (in juli-augustus enkel op dinsdag).

Referenties: 1 Michelinster, 2 bestekjes – 15/20 in Gault & Millau

AUBERGE DES CARRIERES – TAILLADES (Lubéron)

Chef : Niels Lefevere  – gastvrouw Virginie Depoorter

Al bijna negen jaar beleven Niels Lefevere en Virginie Depoorter hun droom: een eigen restaurant in de Provence. Het koppel leerde elkaar kennen in de keuken van Wout Bru. Virginie werkte al enkele jaren voor Wout en Suzy Bru, toen Niels voor het winterseizoen de keukenbrigade in Courchevelles kwam versterken, om daarna vier seizoenen lang mee te draaien in Eygalières. De invloed van Wout Bru is dan ook te merken in de keuken van l’Auberge des Carrières. Een seizoensgerichte, productkeuken waarin mediterrane smaken en aroma’s centraal staan, zij het met hier en daar een Vlaamse toets. Net als zijn leermeester heeft ook Niels een voorliefde voor vergeten en weinig bekende groenten. Niels en Virginie kiezen bewust voor een beperkt à la carte-aanbod met een viertal voor-, hoofd- en nagerechten. Daarnaast is er elke dag een lunchmenu (24€) volgens het marktaanbod en een driegangenmenu voor 42€. Liefhebbers van zwezerikjes: niet twijfelen, het is al jaren dé specialiteit van het huis. Met ieder seizoen een aangepaste bereiding. Het uitnodigende terras, het stemmige dorpje, het mooie weer, maar vooral de hartelijke ontvangst van Virginie en de keuken van Niels zijn een omweg waard. Ook buiten het zomerseizoen, trouwens. In tegenstelling tot vele andere restaurants in het zuiden van Frankrijk, mikken Niels en Virginie niet alleen op vakantiegangers, maar blijven ze het hele jaar door open. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je in deze ‘auberge’ ook overnachten.

Auberge des Carrières, Place de la Mairie – 84300 Taillades – Tel. 00 33 432 50 19 97 – www.aubergedescarrieres.com – Gesloten op zondag en maandag

Referenties : Michelinbordje, 1 bestekje – 13,5/20 in Gault & Millau

MAISON DE JEUNET, ARBOIS (Jura)

Chef : Steven Naessens Gastvrouw : Marjorie Naessens

Bruggeling Steven Naessens werkte nadat hij was afgestudeerd in Koksijde nog een tijdje in Belgische restaurants, voor hij definitief naar Frankrijk vertrok. Na enkele tussenstappen kwam hij precies tien jaar geleden terecht in Maison Jeunet, een prachtig hotel-met-restaurant dat al vele decennia in handen was van dezelfde familie. Na jaren de rechterhand te zijn geweest van Jean-Paul Jeunet nam hij Maison Jeunet samen met z’n vrouw Marjorie in 2016 over. Toch staan sommige signatuurgerechten van vader en zoon Jeunet, zoals de Bressekip met gele wijn en morieljes, nog steeds op de kaart. Net als de andere Belgische chefs die verliefd zijn geworden op hun nieuwe habitat, laat ook Naessens de terroir (in dit geval van de Jura) optimaal tot z’n recht komen. Zelf typeert de chef zijn stijl als een subtiel evenwicht tussen emotie en terughoudendheid, tussen eenvoud van opbouw en complexiteit van smaken. Samen met zijn vrouw, Marjorie, streeft de chef ernaar zijn gasten zich thuis te laten voelen.

Maison de Jeunet, 9 Rue de l’Hôtel de Ville – 39600 Arbois – Tel. 00 33 3 84 66 05 67 – www.maison-jeunet.com – Gesloten op dinsdag, woensdag en donderdag

Referenties: 2 Michelinsterren, 3 bestekjes – 15/20 in Gault & Millau