Europese Green Deal: 'Iedere euro die we investeren, moet vloeien naar een nieuwe economie'

“De coronacrisis heeft aangetoond hoe kwetsbaar we allemaal zijn en hoe belangrijk het is om het evenwicht te herstellen tussen menselijke activiteit en natuur” aldus EC-vicevoorzitter Frans Timmermans. De Europese Commissie wil een nieuwe waaier aan voorstellen over duurzame voedselproductie en vergroening presenteren.

Volgens vicevoorzitter Frans Timmermans "verliest Europa twee keer", indien het niet investeert in een duurzame toekomst na de coronacrisis. Gisteren presenteerde hij nieuwe plannen uit de Europese Green Deal, en daaruit blijkt: ons voedselsysteem moet anders. Minder vlees, meer groente en vooral ook een duurzamere voedselproductie. Zo wil de commissie dat het aandeel biologische landbouw over tien jaar ruim 25 procent van het geheel bedraagt. Nu is dat nog maar 8 procent.

“Aangenomen in het hart van de Covid-19-pandemie, is deze strategie een centraal element van het EU-herstelplan, cruciaal voor de preventie en opbouw van weerstand voor toekomstige uitbraken.”

Verder legt de commissie ook voor om het gebruik van schadelijke pesticiden voor 2030 met de helft te verminderen. Ook antibiotica voor dieren zou met de helft moeten minderen. De voorstellen strekken zich zowel uit op het platteland als op stedelijke gebieden. Om het platteland niet in de steek te laten met digitale ontwikkelingen, zouden alle rurale gebieden al in 2025 over snel breedbandinternet moeten beschikken. Steden moeten ook groener worden. Dat pakket kan je gerust zeer ambitieus noemen, maar volgens de Europese commissie van levensbelang.

Green Deal

Het Green Deal-pakket werd opgesteld voor de uitbraak van de coronacrisis. De Covid-19-pandemie drukte de deal naar de achtergrond, om plaats te maken voor economisch herstel. Maar volgens de Europese Commissie gaan de twee juist samen. “De coronacrisis heeft aangetoond hoe kwetsbaar we allemaal zijn en hoe belangrijk het is om het evenwicht te herstellen tussen menselijke activiteit en natuur”, aldus Timmermans bij de presentatie.  “Aangenomen in het hart van de Covid-19-pandemie, is deze strategie een centraal element van het EU-herstelplan, cruciaal voor de preventie en opbouw van weerstand voor toekomstige uitbraken.”

Groen European green deal Green deal Minder vlees Timmermans

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer