Experts schuiven nieuw heropeningsplan naar voor: horeca pas open in juni

Woensdagochtend zitten de verschillende regeringen van ons land opnieuw samen om zich te buigen over de coronacijfers en bijbehorende maatregelen. Het Overlegcomité zal voorlopig nog geen grote versoepelingen doorvoeren, maar er ligt wel een nieuw exitplan op tafel van de expertengroep GEMS. Volgens dat plan zou de horeca pas in juni volledig heropenen.

Morgen komt het Overlegcomité opnieuw samen. Ze zullen een nieuw exitplan bespreken dat werd voorgelegd door coronacommisaris Pedro Facon en de expertengroep GEMS. In dat voorstel opperen ze om telkens drie weken tussen ieder versoepelingsmoment in te lassen. Concreet betekent dit dat de horeca ten vroegste in juni volledig kan heropenen.

Versoepelingen

Het exitplan dat de experts voorstellen, ligt in dezelfde lijn als het schema dat het Overlegcomité begin maart naar voor schoof. De derde golf gooide toen roet in het eten, maar nu de cijfers weer stilaan dalen en de vaccinatiecampagne goed vordert, kan er opnieuw over versoepelingen worden gesproken.

De eerste versoepeling volgt maandag. Dan gaan de scholen weer open met halftijds afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad van het middelbaar. Ook niet-essentiële reizen zijn vanaf dan weer toegestaan. Het volgende versoepelingsmoment zou midden mei volgen. Het buitenplan – dat initieel al op 1 april in werking zou zijn getreden – zou vervolgens de volgende stap zijn. De experts laten een opening om de terrassen van de horeca te heropenen in mei. Verschillende politici willen die optie zo snel mogelijk waarmaken.

Volledige heropening horeca

Als drie weken later het merendeel van de 65-plussers en risicopatiënten gevaccineerd is, zou er opnieuw versoepeld kunnen worden. Dan kan het zogenaamde binnenplan van start gaan. Daarbij kan de horeca weer volledig openen. De exacte data en concrete invulling van de versoepelingspakketten die ons weer richting het oude normaal zullen brengen, moet het Overlegcomité nog bespreken.

Bron: Het Nieuwsblad 

LEES MEER

Luik neemt touwtjes in eigen handen: horeca open op 1 mei

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!