Familie Andries kweekt al meer dan 30 jaar groenten op traditionele wijze

Duurzaamheid, hyperlokaal, korte keten ... Het zijn hippe termen en met reden. We moeten met z’n allen zorg dragen voor onze aardbol. De familie Andries – alle drie de generaties verwelkomen ons met zichtbaar enthousiasme – kweekt al meer dan 30 jaar groenten op traditionele wijze, met respect en kwaliteit als sleutelwoorden. 

Tekst en foto’s Bernd De Crée 

We ervaren ze soms als vanzelfsprekend, maar witloof en asperges zijn wel degelijk terroirproducten buiten categorie, ongeëvenaard door andere groenten. We noemen ze niet voor niets ons ‘witte goud’. Beide groenten danken hun witte uiterlijk aan de afwezigheid van licht. Ze worden gekweekt onder een laag aarde en dan nog in de complete duisternis. Het oorsprongsverhaal van witloof gaat dat een Brussels kweker tijdens de Belgische revolutie chicorei wou kweken in zijn kelder verstopt onder een laagje aarde, waarna er na enige tijd een verrassend zoete witte groente tevoorschijn was gekomen. Of het nu om een volksoverlevering gaat of een geschiedkundig feit, één ding is zeker: witloof is overheerlijk met ham en kaas 

Brabants grondwitloof 

In de jaren 90 kwam de hydrocultuur op in België. Sindsdien wordt witloof gekweekt op stromend water met artificieel toegevoegde voedingsstoffen. Het zoet-bittere loof kan op die manier in de hoogte boven elkaar gekweekt worden en dat zorgt voor een veel grotere opbrengst en is tegelijkertijd veel minder arbeidsintensief. Door de lage kost van die waterige stronkjes werden grondwitloofboeren, zoals Andries, gedwongen om over te stappen op hydrocultuur of andere teelten. 

Gelukkig keerde het tij de laatste jaren en kweekt de familie Andries opnieuw grondwitloof volgens de beproefde technieken, op een innovatieve en duurzame manier. Hun witloof draagt het kwaliteitslabel Brabants grondwitloof. Het groeit met de voeten diep in de aarde, zodat het de kans krijgt om op zijn eigen ritme te groeien met behulp van voedingsstoffen uit onze rijke aarde. En wees gerust: dat proef je.  

Benieuwd naar de volledige reportage? Lees het in de maarteditie van Culinaire Ambiance. Vanaf nu in de winkel voor slechts € 7,50.

Witloof Magazine Maart Bij andries Grondwitloof

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties