Franzbrötchen: de croissant waar Duitsers dol op zijn

Franzbrötchen – letterlijk ‘Frans broodje’ – is een klassiek broodje uit Noord-Duitsland dat een beetje lijkt op een croissant. De oorsprong kan worden herleid tot het begin van de 19e eeuw tijdens de belegering van Hamburg door Napoleontische troepen.

Het Franzbrötchen als vreedzaam verzet

Tijdens de Franse bezetting werden de plaatselijke bakkers in Hamburg gedwongen om Franse croissants te bakken voor de Napoleontische troepen.

Het resultaat leek misschien wel wat op een croissant, maar was nét even anders. Franzbrötchen is iets platter van vorm dan een croissant en heeft een sterkere smaak door de toevoeging van kaneel.
Daar zijn twee mogelijke verklaringen voor. De eerste is dat de Duitse bakkers niet goed in staat waren om de luchtigheid van de croissant na te bootsen, omdat ze gewend waren om met zwaarder deeg te werken.
Een andere (en leukere) verklaring is, dat de bakkers uit patriottisme waarschijnlijk deden alsof ze het Franse bevel verkeerd begrepen hadden en bakten ze, als een gebaar van vreedzaam verzet, een croissant in Duitse stijl voor de vijandelijke soldaten.

Het recept voor Franzbrötchen

Voor 6 stuks

Ingrediënten

Voor het deeg
300 g bloem
1 ei
35 g zachte boter
35 g witte suiker
een snufje zout
1/4 klein blokje verse gist
125 ml warme melk

Voor de vulling
35 g zachte boter
35 g witte suiker
1 kl kaneel

Bereiding

Meng de bloem, ei, boter, suiker en het zout in een grote kom. Los de gist op in warme melk, meng deze met de rest van de ingrediënten en kneed tot een gladde massa. Dek af en laat ongeveer een uur rijzen.

Verwarm de oven op 180 graden.

Rol vervolgens het deeg uit op en smeer de zacht geworden boter erop. Bestrooi met een koffielepel van een mix van suiker en kaneel.
Rol het deeg op en snijd het vervolgens in plakken met een hoek van 45° in de vorm van een trapezium.
Leg ze op een bakplaat en druk ze in het midden licht aan met de achterkant van een houten. Bak ze in de oven gedurende 20 minuten. Et voilà: Duitse croissants!

Meer Duitse cuisine

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!