Restaurants gesloten? Ga zelf aan de slag met deze minder bekende lentevissen

De lente is begonnen, tijd voor heerlijke gerechten met lentevissen van bij ons. Je zou het misschien niet meteen denken, maar zelfs vis proeft beter in de juiste seizoenen. De kwaliteit is dan veel beter, de aanvoer is hoog en de vissen zijn niet in paai. Restaurants gesloten? Ga zelf eens aan de slag met deze minder bekende vissoorten.

Het klinkt niet vanzelfsprekend om van je vertrouwde stukje zalm of kabeljauw af te wijken, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Ook thuis kan een minder bekende vissoort smaken. Je zal ervan versteld staan hoe lekker deze kunnen zijn. Wij geven je alvast enkele tips.

De rode poon

Ooit al gehoord van een knorrende vis die zowel voelsprieten voor voeten als borstvinnen om te vliegen heeft? Het is niet gek dat je nog nooit van rode poon hebt gehoord, er is namelijk nooit veel vraag naar geweest. Rode poon is een bijvangst van de Vlaamse visserij. Het is een heerlijk fijne, zoete vis die zelfs een garnaal-achtige smaak heeft. De rode poon wordt ook wel de knorhaan genoemd. Die bijnaam heeft de poon te danken aan het knorrend geluid dat ze maken, het gevolg van het trillen van hun zwemblaas. Maar wat betekent bijvangst nu eigenlijk? De rode poon belandt soms in de netten bij andere vissen. In plaats van ze dan de vuilbak in te smijten, worden de vissen effectief gebruikt. Zo verspil je veel minder. Tip: Rode poon is de perfecte vissoort voor in vissoepen of visstoofpotjes, maar dat zijn lang niet alle manieren waarop je de vis heerlijk kan bereiden. Zo kan je ze perfect in de oven of in de pan bakken, pocheren, in papillotten of op spiesjes bereiden.

Recept: Rode poon op Kantonese wijze

De hondshaai

Nee, het gaat hier niet om enge roofdieren die je liever niet tegenkomt in de zee. Ondanks de naam, is de hondshaai gelukkig niet gevaarlijk voor de mens. Vroeger werd de hondshaai - vanwege de angstaanjagende naam - verkocht als zeepaling of zalm. Door nieuwe wetgevingen mag dat nu niet meer en dus wordt de vis eindelijk terug onder zijn eigen naam verkocht. Wist je trouwens dat haaien behoren tot de kraakbeenvissen en dus geen graten hebben? Dat maakt de hondshaai dan ook meteen de ideale vissoort voor degenen die niet tegen kleine visgraatjes kunnen. Tip: Werk altijd van de binnenkant naar de buitenkant! Het vel van de hondshaai is net schuurpapier, je mes zal er dus heel snel bot van worden.

Recept: Hondshaai met koolrabi en dille

De rog

De rog is net zoals de hondshaai een kraakbeenvis en heeft dus geen kleine graatjes. De vleugels van een rog worden het vaakst voorbereid. Roggenvleugels zijn vooral gebakken, gekookt of gepocheerd enorm lekker, maar ook koud kan het perfect geserveerd worden. Duurzaamheid is belangrijk, ook voor vissers. Belgische vissers vissen nu enkel en alleen nog de drie rogsoorten die duurzaam bevist worden: de stekelrog, de blonde rog en de gevlekte rog. Andere roggen worden met rust gelaten. Tip: Om wat extra smaak aan de rog te geven, marineer je hem best enkele uren van tevoren met wat water, melk en citroensap.

Recept: Gebrande rog met Oostendse oester, algen en verjus

De zeeduivel

Heb je zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? De zeeduivel staat op vele menukaarten in onze restaurants, maar ook thuis smaakt de vis heerlijk. Het is ideaal voor wie niet van vis houdt, want de zeeduivel is namelijk graatloos. De vis bestaat uit stevig vlees, met een zacht zoete smaak die meer aan kreeft doet denken dan aan vis. Proef het eens zelf! Deze video toont je in slechts 15 seconden hoe je deze heerlijke vis in no-time op je bord tovert. 

Waarom kiezen voor vis van bij ons?

Kiezen voor lokaal is altijd goed, vooral als we het hebben over vis. Het is niet alleen beter voor onze economie, maar ook voor de viswereld over het algemeen. Belgische vissers moeten zich houden aan bepaalde regels en quota. Enerzijds om de visgronden te beschermen, anderzijds om ervoor te zorgen dat jij kwaliteitsvolle vis kunt kopen bij de visboer. Zo mogen Belgische vissers bijvoorbeeld niet vissen in de paaiperiode om te voorkomen dat sommige vissoorten in gevaar komen. Ook houden ze zich strikt aan de vangstbeperkingen die hen werd opgelegd door de Europese Unie. Met andere woorden: door te kiezen voor vis van bij ons steun je veel meer dan enkel de Belgische visboeren.

Duurzaam Fileren Rog Vis Hondshaai Rode poon Lekker van bij ons Vissoorten Vissen Graten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer