Gastronomie en Duitse wijnen: 'Prijs-kwaliteit zijn er altijd verrassende pareltjes te vinden'

Duitse wijnen bieden vandaag de dag een absolute meerwaarde in de keuken. Wanneer we naar de hedendaagse trends kijken, zien we lichte keukens met veel groenten en buitenlandse invloeden. Contrastrijke gerechten met verschillende smaaknuances spelen de hoofdrol. Bij dit soort gerechten horen wijnen die verrassen en even contrastrijk zijn. Wijnen die een gewaagd spel durven spelen tussen frisse zuren en fruitige aroma’s. Maar je hebt ook wijnen nodig die power hebben en nooit hun finesse verliezen. Duitse wijnen hebben dit allemaal in zich en dat allemaal dankzij het koelere klimaat waarin ze gedijen.

Tekst: Robby Sallaets 

Allereerst het goede nieuws: Duitse wijnen zijn er voor iedereen. Typisch voor Duitse wijndomeinen is hun uitgebreide gamma. Zo zal een gemiddeld Duits domein van verschillende druiven zowel een heerlijke instapversie maken, een zogenaamde Gutsweine, vervolgens heb je een Ortswein, waar het karakter van een bepaalde gemeente naar voren komt. Daarboven staan de perceelselecties, de zogenaamde Lagenweine, die vaak nog worden ingedeeld in Erste Lage (Premier Cru) en Grosse Lage (Grand Cru). Die laatste categorie is natuurlijk de duurste, maar daarvoor krijg je dan ook een wijn die internationaal meespeelt aan de top. Duitse wijn wint in onze gastronomische keukens stilaan aan populariteit door de veelzijdigheid. 

Lange tijd werden deze wijnen ondergewaardeerd door de importeurs waardoor ze minder onder de aandacht kwamen bij de smaakpapillen van de sommeliers. Tegenwoordig worden Duitse wijnen meer en meer op de kaart gezet bij opleidingen van WSET, Syntra en CVO waardoor ze ook vaker op de kaart belanden in restaurants. Zo ook bij Au Comptoir in Gierle en Lesco in Wetteren.  

Au Comptoir

“Al van het prille begin hebben we Duitse wijnen op onze kaart staan. Prijs-kwaliteit zijn er altijd verrassende pareltjes te vinden. Ook de veelzijdigheid en de frisheid zijn voor ons goede redenen om regelmatig richting het oosten te kijken wanneer het op de wijnkeuze aankomt. We rijden zelf ook regelmatig naar de wijnhuizen om ter plaatse te gaan proeven en zo zelf de beste wijnen te selecteren. It’s a dirty job maar iemand moet het doen. We voeren op dit moment zelf de wijnen in van drie grote wijnhuizen. Waarvan Weingut Aldinger in Württemberg één van onze persoonlijke favorieten is.
Bij die kalfwangetjes serveren wij dan ook graag een Spätburgunder, Untertürkheimer Gips Marienglas, VDP.GG 2017.

Deze Grosses Gewächs staat jaarlijks bij de grootste Spätburgunders die in Duitsland worden gemaakt. Bij deze druif draait het niet zozeer om concentratie en kracht, wel om elegantie, fraîcheur en finesse. En laat net dat goed passen bij deze traag gegaarde kalfswangetjes. De wijn is complex in de neus met fijn rood fruit maar ook wat rokerig en floraal. Perfect om een beetje op te boksen tegen die heerlijk smeuïge puree.”

Duitse wijnen

Lesco 

“Nog voor ik een restaurant had, was ik al in de ban van Duitse wijn. De schuldige, of reddende engel, was Gerd Brabant. Hij schreef voor De Morgen, had een wijnhandel genaamd Vinikus en was kind aan huis bij het Duits Wijninstituut. Hij deed me proeven van de fijnheid en elegantie van Duitse wijnen. Zo durf(de) ik tijdens het degusteren al eens de keuken in te duiken om te zien hoe een bepaald gerecht of product werkt met een bepaalde wijn.

Voor mij is het ondenkbaar om geen Duitse wijnen op de kaart te hebben staan. Je vindt er pareltjes voor amper € 10 en het is niet voor niets dat mijn huisbubbel al jaar en dag een sekt is. In tegenstelling tot cava of spumante hebben de frisse zuren van de rieslingdruif alles in zich om het smaakpallet op nul te zetten. Bij de roulade van langoustine ga ik dan weer graag voor een Ihringer Winklerberg Chardonnay 2017, ook wel eens de Badense Chablis genoemd. De enorm fijne zuren en zilte en romige toetsen van noten passen perfect bij dit elegante gerecht.”  

Drank Wijnen Duitsland Drinken Duitse wijnen Primal Au comtoir

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer