Gastronomische primeur in Frankrijk: eerste Michelinster voor vegan restaurant

Het vegan restaurant ONA in Ares kreeg als eerste plantaardige restaurant in Frankrijk een prestigieuze Michelinster. Naast die erkenning ontving eigenares Claire Vallée ook nog eens een green star voor haar duurzame culinaire prestaties. 

Origine Non Animale

De naam ONA staat voor Origine Non Animale, waarmee Claire meteen duidelijk maakt dat ze alleen plantaardige producten van niet-dierlijke oorsprong serveert in haar menu. Denk aan een zevengangenmenu met heerlijke pijnboompitten, fris citroengras, smakelijk eekhoorntjesbrood, zeewier, selder met tonkabonen in een sausje van amberbier of lekkere Japanse sake en een gembertoets. Allemaal plantaardige smaken die ook de jury van Michelin konden bekoren en haar deze absolute primeur opleverde.

Al was dat niet iets waar ze zichzelf aan verwachtte. “Het voelde aan alsof een trein mij aanreed”, vertelt Claire over het moment waarop ze het nieuws te horen kreeg. Begrijpelijk, want het gebeurt niet elke dag dat je gastronomische geschiedenis schrijft. Naast de Michelinster viel ze nog eens extra in de prijzen met een Green Michelinster erbovenop. Uniek voor de bakermat van de gastronomie waar vlees toch nog vaak het hoofdingrediënt blijkt te zijn. “Ik wil laten zien dat je ook op een andere manier lekker kan eten”, aldus de nieuwste sterrenchef.

Crowdfunding 

Voor Claire is deze prestatie extra speciaal, omdat de opstart van haar restaurant moeizaam verliep. De traditionele banken zagen weinig toekomstmogelijkheden in de groene keukenplannen van de vrouw. “Alle banken vertelden mij dat de toekomst voor veganisme en plantaardige voeding te onzeker was”, vertrouwde Claire toe aan de Britse krant The Guardian. Ook de locatie aan de Atlantische oceaan zou niet voldoende lucratief zijn. Claire zocht uiteindelijk financiering via crowdfunding en groene banken, waardoor ze met ONA toch haar plantaardige droom kon waarmaken.

Vrijheid om te experimenteren

Mr. Poullennec van Michelin stelt duidelijk dat het grote publiek puur veganisme misschien niet meteen associeert met een gastronomische ervaring, maar dat het heel wat chefs de vrijheid kan geven om hier meer mee te experimenteren naar de toekomst toe. “Een vegan restaurant dat een Michelinster ontvangt, daar zit potentieel in om het gastronomische landschap eens goed door elkaar te schudden en om chefs te stimuleren om nieuwe wegen te verkennen.”

LEES OOK

Humus x hortense over groene Michelinster: ‘Duurzaamheid mag geen apart criterium meer zijn’

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!