Gault&Millau 2019 – een recordeditie

Vandaag, maandag 5 november, is de nieuwe Gault&Millau-gids gelanceerd. Naast de bekendmaking van de scores werden ook zoals ieder jaar een aantal awards uitgereikt. We overlopen de belangrijkste even.

Over awards kun je blijven discussiëren: “Waarom die wel en die niet?” Misschien verdienden ook andere mensen en restaurants een award, maar zoals men zegt: kiezen is verliezen.

Het is hoe dan ook een recordeditie geworden. De inspecteurs hebben voor deze editie liefst 1400 adressen en pop-zaken bezocht, meet meer dan 240 nieuwe adressen, wat inderdaad een record is.

Ook nooit eerder meegemaakt: voor het eerst krijgt een restaurant uit Wallonië de maximumscore van 5 koksmutsen  – goed voor een straffe 19/20.

Welke restaurants een hogere score kregen, en een overzicht van de nieuwkomers die 14/20 of meer haalden, krijg je later op deze website te zien. In afwachting daarvan geven we alvast een overzicht van de belangrijkste awards.

Proficiat aan alle laureaten.

CHEFS – PERSONEN

Chef van het jaar: David Martin, La Paix – Brussel
Jonge topchef van Vlaanderen: Thijs Vervloet, Colette – Westerlo
Jonge topchef van Wallonië: Maxime Zimmer, Un Max de Goût – Sprimont
Jonge topchef van Brussel en omstreken: Maxime Maziers, Bruneau – Brussel
Italiaanse chef van het jaar: François Piscitello, La Villa des Bégards, Embourg
Dessertchef van het jaar: Martijn Defauw, Rebelle – Marke
Gastheer van het jaar: Fabrice D’Hulster, Sea Grill – Brussel
Groentechef van het jaar: Nicholas Decloedt, Humus x Hortense – Brussel
Sommelier van het jaar: Yanick Dehandschutter, Sir Kwinten – Lennik
Ambachtsman van het jaar: Luc Broutard, La Table du Boucher en andere adressen in Mons

RESTAURANTS, BRASSERIES, BARS…

Nieuwkomer van het jaar: Souvenir – Gent
Aziaat van het jaar: Bun Bar & Restaurant –  Antwerpen
Brasserie van het jaar: Brasserie Julie, Sint-Martens-Bodegem
Gastro-Bistro van het jaar: Veranda – Antwerpen
Wijnkaart van het jaar: Au Gré du Vent – Seneffe
Ontdekking van het jaar in Vlaanderen: ViEr – Kortrijk
Terras van het Jaar: Bachtekerke – Bachte-Maria-Leerne
POP van het jaar in Vlaanderen: Peppe’s – Genk
Cocktailbar van het jaar: Bar Burbure – Antwerpen
De prijs-plezierverhouding van het jaar in Vlaanderen: Le 54 – Tongeren
Bierkaart van het jaar: De Gebrande Winning – Sint-Truiden

De nieuwe gids, uitgebracht op 30.000 exemplaren, ligt op 9 november in de boekhandel en kost 29€. Bij de gids dit jaar ook twee bijlagen: een gids met daarin de beste chocolatiers van het land – daarover hebben we enkele weken al bericht, je kunt het hier nog eens nalezen – en een afzonderlijke gids met daarin de beste 26 cocktailbars.

Gault&millau

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties