Geert Molenberghs: ‘Heropening op 1 mei? Ik ben optimistisch’

© Photonews

Contactberoepen, zoals kappers en schoonheidssalons, moeten na slechts een maand opnieuw dicht en dat vier weken lang. Hoe zit het nu met de horeca in mei? Velen zijn sceptisch, toch blijft biostaticus Geert Molenberghs positief. “De stijging is nog steeds heel fors, maar met deze maatregelen zouden we 1 mei moeten halen.”

Het begint op een kat-en-muisspel te lijken. Open? Dicht? Open? Kappers en schoonheidssalons waren nog maar een kleine maand opnieuw open na een maandenlange sluiting. Ze moeten plots weer dicht. “Als we de kappers openen, dan zal het voorgoed zijn. We willen geen jojo-bewegingen”, zei hij, verwijzend naar het buitenland. “Onderschat niet hoe uitputtend de onzekerheid voor de mensen is”, waarschuwde De Croo. Toch bleek het in praktijk anders. “Het is een loze belofte, en het is nu al de derde keer dat we moeten sluiten. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat er niet nog een vierde keer komt maar we hebben daar natuurlijk zelf niets over te beslissen”, vertelt kapper Bert aan VRT. 

De horeca

Mogen we hoop hebben op de heropening van de horeca op 1 mei? De cijfers die Sciensano vrijdag publiek maakt, zijn niet om vrolijk van te worden. Elke dag komen er 4.331 besmettingen bij en het aantal hospitalisaties neemt elke dag met 227 mensen toe. Toch blijft biostaticus Gert Molenberghs positief. “We zijn bij momenten tot 41-42 procent doorgestegen, nu zien we er één van 32 procent. De stijging is dus inderdaad minder fel. Het is zoals ze in de economie zeggen: de groei remt af.”

Is het genoeg om de horeca te heropenen? Molenberghs benadrukt dat de maatregelen wél helpen. “Als we ons daar allemaal goed en lang genoeg aan houden, dan zie ik ons lager uitkomen dan het vorige plateau waar we op zaten. En dan zou het dus best kunnen dat we de geplande maatregelen voor mei toch gewoon kunnen laten doorgaan. Die mogelijkheid is heel reëel, maar kan natuurlijk alleen als we ons goed aan de regels houden. Maar ik ben optimistisch”, vertelt hij in een interview met het Nieuwsblad.

LEES OOK

Is het te laat om horeca op 1 mei te heropenen?

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!