Gegrilde pulpo met paprikahumus en gepofte quinoa

Gegrilde pulpo met paprikahumus en gepofte quinoa

INGREDIËNTEN

  • Aantal personen: 4

4 pulpo-tentakels van ongeveer 100g
Voor de bouillon
1 bussel tijm
1 bussel laurier
½ bol look
½ bussel rozemarijn
4 uien
1 stok selder
½ prei
1 wortel
3 bolletjes jeneverbes
2st. kruidnagel
15g zwarte peperbol
30g zout
Voor de paprikahumus
2 rode paprika’s
500g gegaarde kikkererwten
50g tahina (sezampasta)
1 teen look
Sap ½ citroen
5g gerookt paprika poeder
5g gemalen zwarte peper
10g grof zeezout
2 dl olijfolie
Voor de gepofte quinoa
50g quinoa
10g currypoeder
10g paprika poeder
15g zout
5g gemalen zwarte peper

Bereiden

  1. Maak een mirepoix. Stoof de uien, prei, selder en wortels aan en voeg de andere ingrediënten toe. Leg meteen daarna ook de tentakels in de pot en zet alles onder water. Breng op een hoog vuur aan de kook en laat daarna nog 10 minuten pruttelen.
  2. Laat de pulpo in de bouillon afkoelen, zodat de tentakels de smaken goed opnemen. Doe dit alles een dag van tevoren.
  3. Kook de quinoa beetgaar in water met ¾ van het paprikapoeder, curry, peper en zout. Spreid alles egaal uit op een bakplaat en laat bij 60-70°C 10 tot 12 uur drogen in de oven.
  4. Gaar de rode paprika’s in 15 tot 20 minuten in een aan 250°C voorverwarmde oven. Wikkel ze vervolgens in aluminiumfolie om ze te laten afkoelen. Verwijder het (verbrande) vel en haal pitjes, stengel en zaadlijsten uit de papika’s.
  5. Verwijder zoveel mogelijk de vliesjes van de gegaarde kikkererwten. Voeg samen met de paprika’s en de andere ingrediënten voor de humus en mix alles fijn in de keukenrobot. Breng op smaak met peper en zout en mix er eventueel nog wat extra olijfolie onder tot je mooie gladde massa krijgt.
  6. Dep de tentakels mooi droog tussen handdoek en keukenpapier. Smeer ze goed in met olie en grill ze aan alle kanten op een hete barbecue (of in een grillpan).
  7. Frituur de droge quinoa bij 170°C, totdat die zich mooi opblaast. Spreid uit over keukenpapier zodat het overtollige vet kan afdruipen en meng de rest van de kruiden eronder.