Goud! Sam Van Houcke schittert in Rimini

Goud! Sam Van Houcke schittert in Rimini
18 februari 2019 Raf De Mot
Door Nieuws

“Binneeeeuh!”, roept Frank Raes. “Sammeke, Sammeke, Sammeke, wat doe je nu?”, echoot Michel Wuyts. Sam Van Houcke heeft zonet goud behaald in de Europese halve finale van de Global Chefs Challenge. Daarmee ligt zijn ticket voor Sint-Petersburg klaar.

Als je voor de tweede keer deelneemt aan eenzelfde competitie, dan is dat met de bedoeling om beter te doen dan de eerste keer. Maar als je die eerste keer de zilveren medaille behaald hebt, dan is er niet zo héél veel ruimte tot verbetering.

Hoe dan ook, Sam Van Houcke en commis Simon Caboor hebben de opdracht tot een goed einde gebracht. En hoe. Niet alleen won hij goud in de Centraal-Europese categorie; ook met de andere Europese kwalificatiepoules erbij was hij de beste.

TECHNISCHE PROBLEMEN

En dit terwijl Murphy flink wat stokken in de wielen heeft willen steken. Zo kregen onze landgenoten af te rekenen met een haperende snelvriezer, viel de röner uit en gaf het fornuis in het tweede deel van de wedstrijd te weinig hitte.

“Goh ja, als je problemen hebt met de apparatuur, dan probeer je dat zo goed en zo kwaad als mogelijk op te lossen”, reageerde Sam laconiek na de wedstrijd.

Het tekent de sfeer die in het team heerste: boordevol zelfvertrouwen en heel ontspannen. “Je weet natuurlijk nooit wat de jury gaat beslissen, maar op het ogenblik dat we de gerechten doorgaven, wist ik dat een topresultaat erin zat.”

BOORDEVOL ZELFVERTROUWEN

Ook coach Jo Nelissen zag tijdens de wedstrijd dat het, ondanks de technische probelemen, de goede richting uitging. “De jury had enkele opmerkingen over de kruiding en de cuisson van het vlees in het hoofdgerecht”, zegt hij. “Beide mochten blijkbaar wat méér zijn. Tja, het is wat we met de Bocuse ook gemerkt hebben: voor een internationale jury mag het vlees blijkbaar verder gegaard zijn dan wij Belgen gewoon zijn.”

En nu: op naar Sint-Petersburg. En ook daarover klinkt Sam even laconiek als met veel zelfvertrouwen. “Deze halve finale hebben we in twee weken voorbereid; voor de finale krijgen we meer dan een jaar. Dat zal wel lukken, zeker?”

OPSTEKER

Dit prachtige resultaat is een nieuwe opsteker voor het beleid van minister Ben Weyts van Toerisme, die Belgische deelnemers aan prestigieuze wedstrijden via de Flanders Food Faculty ondersteunt. “Hoe meer we opvallen op internationale wedstrijden, hoe meer mensen weten dat je in Vlaanderen kan genieten aan elke tafel en elke toog”, zegt de minister daarover.

Ook bij de Mastercooks of Belgium is het volop feest. Niet alleen is Sam Van Houcke lid van de Young Masters, de jongerenafdeling van de Mastercooks. Bovendien is de Global Chefs Challenge een organisatie van de World Association of Chefs Society, waarvan de Mastercooks of Belgium de Belgische poot is.

De Belgische preselectiewedstrijd voor de Global Chefs Challenge, de Ster van de Belgische Keuken, is trouwens een organisatie van Mastercooks-voorzitter Frank Fol en Pierre Wynants.

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*