Haal meer uit je specerijenkast!

We hebben allemaal een specerijenkast vol kleine glazen potjes waarvan je enkel de helft gebruikt. Een ergernis of net een heleboel gemiste kansen? Wij geloven het laatste! Hier geven wij je tips om meer uit je specerijenkast te halen.

Koop hele specerijen!

Vermijd poedertjes, koop ze gewoon niet meer. Je kent het probleem: je hebt heel wat potjes specerijenpoeder in je kast staan. Na een tijdje staan ze er zo lang dat de poedertjes geen smaak meer hebben. De oplossing? Koop liever hele specerijen dan poedertjes. Dit geldt voor de meeste specerijen: kardemom, komijn, korianderzaad, peper, nootmuskaat… Hele specerijen bewaren immers langer, hun smaak gaat minder snel verloren. Zelfgemalen specerijen – gemalen in de vijzel – zijn bovendien eens zo lekker!

Zweer je toch bij poedertjes? Gebruik dan steeds een propere eetlepel om het poeder aan je gerecht toe te voegen. Als je het potje te vaak schudt boven een pan met hete stoom, krijg je op den duur een aangekoekte laag specerijenpoeder onderaan het potje. Niet goed voor de smaak en eigenlijk niet zo hygiënisch.

Rooster je specerijen!

Rooster je specerijen door ze te verhitten in een droog pannetje. De geur (en dus ook smaak) wordt intenser. Dubbel zo veel smaak als ervoor! Roosteren is dus een kleine moeite. En uiteraard daarna zelf even fijnmalen in je vijzel.

Gebruik ze meer!

Geen enkele specerij wordt beter met de maanden, laat staan jaren. Heb je iets in huis, gebruik het dan. Proef en speel ermee. Misschien is de specerij wel lekker in de soep, bij een gekookt eitje, op je boterham met kaas of door je havermout.

Meer advies nodig? Elke zondag is het Spice Sunday en zoomen we in op een van de specerijen. Lees alvast onze artikels over kardemom en saffraan. Uiteraard volgen er nog veel meer.

Specerijen Bewaren

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer