Hapklaar: kan zakkenwijn lekker zijn?

De wereld van de gastronomie: een geheel van zinderende smaken en bereidingswijzen. Maar ook: een verzameling cryptische jargontermen en vakkennis. Wie graag ten gronde geniet van al dat lekkers is altijd gebaat bij wat extra inzicht. In onze rubriek 'Hapklaar’ beantwoorden we jullie prangende culinaire vragen zo helder en beknopt mogelijk. 

Zoeken we vandaag uit: kan zakkenwijn lekker zijn? Zo'n bag-in-boxwijn roept allerlei associaties op en geen enkele ervan maakt echt enthousiast. 't Is te zeggen, een uitgekookt smokkelwijntje op festivals of een oppervlakkige allemansvriend tijdens een BBQ waar je weinig volk kent hebben zeker hun waarde, maar we durven ervan uitgaan dat de echte wijnaficionado's daar doorgaans weinig uitstaans mee hebben. Maar is dat terecht? 

Zo jong mogelijk 

Het antwoord luidt kort en krachtig: neen, het is niet terecht om zakkenwijn systematisch de verdomhoek in te sturen ten voordele van flessenwijn. Heel wat gerenommeerde wijnmerken bottelen hun wijn zowel in flessen als in zakken en dozen. Er bestaat geen kwaliteitsverschil tussen beide. Het enige pleidooi dat je zou kunnen maken, is dat een fles wijn chiquer oogt.  

Zakkenwijn

Wil je de kans op een kwalitatieve zakkenwijn aanzienlijk verhogen? Let dan, net zoals bij flessenwijn, op het oogstjaar. Wijn in zakken is vaak zomerwijn die je jong moet drinken, dus kies je best voor een zo recent mogelijk oogstjaar. Nergens een oogstjaar te bespeuren? De afvul- of vervaldatum kunnen je ook helpen. Als je geen van deze drie tijdsindicaties aantreft, is enig wantrouwen niet verboden … Laat verder vooral je eigen voorkeur spreken voor druivenrassen, wijnhuizen, enz. 

Voordelig

Wie zijn innerlijke estheet kan bezweren en zich waagt aan een wijn in een zak, geniet van een aantal niet te miskennen voordelen ten opzichte van een flessenwijn. Ten eerste is zakkenwijn milieuvriendelijker: bij de productie en het transport ervan wordt zowat acht keer minder CO2 uitgestoten. Daarnaast is wijn uit zakken een stuk langer houdbaar. Dankzij het ontwerp van de tapkraan en de luchtdichte zak kan er immers geen zuurstof aan de wijn. Let wel op: de meeste zakkenwijnen claimen 6-8 weken houdbaar te zijn, maar na een drietal weken treedt er toch al een eerste kwaliteitsverlies op. 

Tot slot is zakkenwijn gevoelig goedkoper. Hoe groter het formaat, hoe scherper de prijs. Allemaal zaken die je op een manier toch ook kan inpassen in je definitie van een kwalitatieve wijn, lijkt ons. 

Verdict: staar je niet blind op façade en benader zakkenwijn met genade.

Wijn in zakken Hapklaar

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer