Help, mijn witte chocolademousse blijft schiften!

Help, mijn witte chocolademousse blijft schiften!
4 oktober 2018 egon
Door Nieuws

Iedereen die zichzelf ietwat een hobbykok noemt heeft het wel eens geprobeerd: zelf chocolademousse maken. Simpel toch? Maar bij het maken van een witte chocolademousse loopt het vaak mis. Dit probleem zal echter snel opgelost worden!

Chocolade zit diep ingebakken in onze Belgische cultuur, dat staat zeker en vast buiten kijf. Net om die reden proberen jaarlijks duizenden Belgen om zelf chocolademousse te maken. Het is nu eenmaal een gerecht dat pure nostalgie oproept en eigenlijk verrassend simpel te maken is.

Het grootste probleem: de witte chocolade schift vaak wanneer je deze probeert te smelten. Het enige dat je dan nog overhoudt is een hoopje harde, geklonterde chocolade. De reden waarom witte chocolade zich anders gedraagt, is omdat het gemaakt is met cacaoboter en niet met stukken cacaoboon. Met enkele handige weetjes en tips kan dit (gelukkig) gemakkelijk vermeden worden.

Langzaam smelten

Het allerbelangrijkste is dat je witte chocolade veel langzamer moet laten smelten. Witte chocolade verbrandt al bij een temperatuur van slechts 44 graden Celsius. Pure chocolade daarentegen kan je gemakkelijk verhitten tot 55 graden. Om de temperatuur beter onder controle te houden, smelt je deze soort beter au bain-marie en niet in de microgolfoven.

Als je de chocolade op deze manier smelt, moet je ook wel opletten voor andere zaken. Een andere reden waarom de witte chocolade kan schiften, is omdat er water in het mengsel is gekomen. Stoom die ontsnapt langs de zijkant van de kom die je over je pot kokend water hebt gezet, kan in dat geval de ultieme boosdoener zijn. Zeer alert zijn is dus de boodschap!

Geschifte chocolade redden

Normaal gezien betekent een geschifte pot chocolade het einde van je chocolademousse-avontuur. Toch is het soms nog mogelijk om de zaak te redden. Als je chocolade ervoor gekozen heeft om zichzelf te transformeren tot een harde nutteloze klomp, probeer dan eens om er een klontje boter door te mengen. Soms kan dit het smeltproces nieuw leven inblazen.

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*