Het bekendste restaurant in Zanzibar: The Rock

Een rots in het water. Dat is wat je ziet van het bekendste restaurant van Zanzibar vanop het strand. Wie niet beter weet, zou kunnen denken dat er een of andere zonderlinge Zanzibari woont. Niets is evenwel minder waar. The Rock is Zanzibars meest culinaire eetgelegenheid en voegt aan al dat lekkers nog een uitzicht over de Indische Oceaan aan toe waar menig Instagramlover van gaat watertanden.

Tekst en foto’s Timo Denys

De ogen van diezelfde Instagramlover beginnen vast al te fonkelen bij het zien van de ingang. Bij hoogtij word je opgepikt door een bootje – zwemmen is ook een optie, maar dineren in je zwemshort is doorgaans geen bijster smakelijk gezicht – maar bij laagtij kun je over een padje van stenen en zandzakjes van op het strand naar The Rock wandelen. Eens aangekomen aan de trap richting resto is het tijd voor foto’s en selfies allerhande. Vanop het strand gadeslaan hoe iedereen uitgebreid de tijd neemt om te poseren voor het meest schilderachtige restaurant ter wereld is al een genot op zich.

Geen tourist trap

The Rock is gelegen ter hoogte van het dorpje Pingwe en in principe perfect te combineren met een daguitstap naar het nabije Jozani Chwaka Bay National Park. Tenzij u na een dagje natuurtrippen niet graag wat uitblaast in de idylle die The Rock zonder twijfel is.

Eerste tip: ga resoluut voor een plekje op het terras. Het interieur is weinig verfrissend en het ontneemt je vooral de fabelachtige vergezichten waarvan je geen seconde wil missen. De vraag die menig liefhebber van culinair lekkers zich stelt is: is The Rock een mooi uitziende tourist trap die prima past bij de aan mooie plaatjes verslaafde hipsterbeeldcultuur waarin we momenteel met z’n allen rondwaren? Of kun je er ook daadwerkelijk lekker eten en is het uitzicht een leuke extra. Wij neigen naar het tweede. The Rock een toeristenval noemen, zou de plek oneer aandoen zijn. Toegegeven, de gerechten zijn eenvoudig, maar wel bijzonder smakelijk in al hun puurheid. Dat de zeevruchten hier de sterren van het restaurant zijn, dient niet te verbazen. Bijna de helft van het clientèle opteert voor The Rock Special – een zalige zeevruchtenschotel – maar ook de huisgemaakte pasta is niet te versmaden.

Ga voor pasta

Toegegeven, Zanzibar telt tal van eettentjes die inzetten op verser dan verse zeevruchtenschotels, maar nergens zijn ze zo lekker als in The Rock. De huisgemaakte pappardelle met zeevruchten is daarentegen de echte verrassing. Wie verwacht er nu prima pasta op een rots te midden van de Indische Oceaan in Zanzibar? Dat het geen toevalstreffer was, bleek uit de tagliatelle met kleine kreeftjes, gegrilde aubergines en een zoete tomatensaus die mijn gezelschap bestelde. Zo mogelijk nog lekkerder dan de pappardelle! Of hoe je voor amper zestien euro Italiaans verrast kunt worden op een eilandje dat eigenlijk bij Tanzania hoort. Dat de cocktails nog in onvervalste jaren 90-stijl – die felle kleuren! – zijn, vergeef je de uitbaters meteen.

Niet in het minst omdat de bediening behalve razend relaxed ook nog eens uitermate vriendelijk is. Zo kom je haast vanzelf in de juiste sfeer: die van sit back & relax. Wie in al die rust wil genieten van een dessert, vindt het vast leuk om te weten dat vijftien procent van de opbrengst daarvan geschonken worden aan The Rock Foundation, die de lokale inwoners informeert over hoe ze moeten recycleren en wat ze kunnen doen om de oceaan proper te houden. Zin gekregen om Zanzibar in z’n geheel te ontdekken? Dan doe je er goed aan om in een van de vele private villa’s te verblijven. Upendo Private Villa’s ligt op het strand, schuin tegenover The Rock, en vormt een prima uitvalsbasis voor wie de Zanzibari eens wat beter wil leren kennen.

© Magazine Maart 2019

Zanzibar Parel The rock

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties