Het favoriete kerstdessert van Jaline Vandromme van Bake Off Vlaanderen

Foto Kris Vlegels

Bakken was zelden zo populair als vandaag de dag. Op televisie worden we bestookt met het ene bakprogramma na het andere en ook thuis zetten we ons steeds vaker aan het bakken. Zeker in 2020, een jaar waarin de coronacrisis de hoofdrol speelde, ontdekten velen hun verborgen baktalenten. Wil je, met de feestdagen in het vooruitzicht, graag iets feestelijker op tafel toveren dan een bananenbrood? Jaline Vandromme, winnares van Bake off Vlaanderen 2019, deelt haar favoriete kerstdessert.

Sinds haar overwinning staat het leven van Jaline Vandromme op z’n kop. Ze kreeg meteen een aanbod om stage te lopen bij patissier Herman Van Dender, een kans die ze met beide handen greep. Door de coronacrisis kwam die samenwerking echter tot een einde, maar dat betekent niet dat Vandromme niets om handen heeft. Ze kreeg van uitgeverij Carrera Culinair namelijk een aanbod waar veel van haar generatiegenoten slechts van kunnen dromen; ze mocht een eigen boek uitbrengen.

Pastry Crush

‘Ik voelde mezelf aanvankelijk een beetje jong voor een eigen boek, maar laten we eerlijk zijn: zo’n aanbod krijg je niet alle dagen. Bovendien stond het hoog op mijn bucketlist dus ik besloot er gewoon voor te gaan. Pastry Crush was geboren. Het hele proces van recepten bedenken en uitwerken vond ik echt geweldig en het resultaat mag er zijn.’

Uiteraard zijn er tegenwoordig al veel patisserieboeken verkrijgbaar, maar Vandromme wist er haar eigen draai aan te geven. De recepten in Pastry Crush zijn typisch voor Jaline: klassiekers worden in een modern jasje gestoken, elk gerecht kreeg twee versies. Enerzijds de patisserievariant, anderzijds de dessertoptie. En dat allemaal gecombineerdmet foto’s die je spontaan doen watertanden.

Feestelijk tafelen

Met de feestdagen in het vooruitzicht bereiden we ons allemaal voor op een bijzondere Kerst, die er ongetwijfeld anders zal uitzien dan gebruikelijk. Toch is het iets waar ook Jaline naar uitkijkt.

‘Het zal een bijzondere Kerst worden, maar dat betekent niet dat we er niet van kunnen genieten. Ik houd van lekker eten en dat is iets wat ook dit jaar tot de mogelijkheden behoort. Gezellig samen koken met je bubbel en urenlang tafelen, meer moet dat niet zijn.’

Het zal je misschien verbazen, maar Jaline Vandromme beschouwt zichzelf niet als een zoetebek.

‘Zeker na een uitgebreid kerstdiner moet het allemaal niet te zwaar zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op mijn job en het hele proces van proeven en testen vind ik geweldig, maar de zoetigheid mag niet overheersen. Daarom vind ik het belangrijk dat er in mijn gerechten altijd een twist zit, zoals de bitterheid van pure chocolade of een zuur smaakje dat de boel wat opfrist.’

Forêt Noire

En haar favoriete kerstdessert? ‘De dessertversie van de Forêt Noire. Feestelijk, maar niet te machtig.’

LEES OOK

Drie smakelijke herfstdesserts met pompoen

Kleine taartjes met ganache van pure chocolade en kersenvulling

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!