Het lekkerste recept voor een traditionele kerststol

Een kerststol is van origine een Duits luxe brood, ook wel Weihnachtsstollen of Christstollen genoemd. Het is een rijk gevuld brood met rozijnen en amandelspijs. Dat laatste staat trouwens symbool voor het kerstkindje, gewikkeld in een deken.

Kerststollen staan traditiegetrouw in Duitsland en Nederland op de kersttafel, maar dit zalig zoet kerstbrood zal ook tijdens ons kerstontbijt niet misstaan! Zéker wanneer je ‘m helemaal zelf maakt.

Ingrediënten

Voor één kerststol

190 ml melk
7 g gedroogde gist
50 g suiker
500 g bloem, plus extra om te bestuiven
1 ei
300 g boter, plus extra om te bestrijken
Klein snufje zout
150 g rozijnen
120 ml rum
70 g amandelen of andere noten naar keuze
1 tl kaneelpoeder
50 g gekonfijte sinaasappel, in kleine snippers
bloemsuiker

Amandelspijs:
150 g blanke amandelen
150 g suiker
1 eiwit

Bereiding

Maal voor het amandelspijs de amandelen en de suiker fijn in een keukenrobot. Voeg het eiwit toe en laat draaien tot een smeuïg amandelspijs. Kneed de amandelspijs verder met de hand en maak er een rol van.

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Warm de melk, gist en 1 eetlepel suiker tot een lauw mengsel. Leg een bergje bloem op het aanrecht en maak er een kuiltje in. Breek het ei in het kuiltje en voeg de rest van de suiker, de melk en 250 gram boter toe. Bestrooi de rand van de bloem met het zout en kneed tot een elastisch deeg. Bestuif het deeg met bloem en laat het afgedekt met plasticfolie op kamertemperatuur circa 1 uur rijzen.

Wel de rozijnen ongeveer 15 minuten in de rum. Hak de amandelen of noten fijn en giet de rozijnen af. Druk het deeg plat, bestrooi het met kaneelpoeder, rumrozijnen, sinaasappelsnippers en noten en kneed alles door het deeg. Laat afgedekt met plasticfolie nog zo’n 30 minuten rijzen.

Bestuif het deeg met bloem en rol het uit tot een ovaal. Leg de rol amandelspijs erop en klap het deeg dicht. Leg de kerststol met de naad naar onderen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak hem in de oven in 50 minuten gaar en goudbruin. Smelt de rest van de boter, bestrijk de stol ermee en bestuif met de bloemsuiker.

Lees ook:

3 zoete kerstrecepten van foodblogger Marta Majewska
De allersnelste feestgerechten voor een stressvrij kerstdiner

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!