Hét ultieme Italiaanse comfort food: pastina de minestra

Vraag aan eender welke Italiaan wat zijn of haar favoriete comfort food is en je zal hoogstwaarschijnlijk pastina als antwoord krijgen. Het Italiaanse gerecht is in België nog niet zo bekend, maar zeker de moeite waard om eens klaar te maken op een druilerige dag of wanneer je een opkikkertje nodig hebt. 

Zoals je in de naam al hoort, hebben we het hier over een pastagerecht. Pastina is het verkleinwoord van pasta en het zijn dus letterlijk ook kleine pastatjes. Kijk de volgende keer maar eens extra goed naar de Barilla pastasoorten in de supermarkt. Je zal er al snel pastasoorten zoals stelline, anellini en conchigliette terugvinden. Pastina is naast een comfort food ook een populair kindergerecht in iedere Italiaanse familie. Nonna’s (lees: oma’s) zijn maar al te blij dat ze dit heerlijke gerecht kunnen klaarmaken voor hun kleinkinderen.

Er zijn talloze verschillende manieren om het klaar te maken. Hier zijn alvast twee van onze favorieten: pastina all’uovo oftewel pasta met ei en pastina in brodo, oftewel pasta in bouillon.

Pastina all’uovo

Ingrediënten

2 bouillonblokjes (kip of kalkoen)
2 eieren
4 el Parmezaanse kaas
kleine pastasoort

Bereiding

Breng in een pannetje wat water met de bouillonblokjes aan de kook. Eens het water goed genoeg kookt, voeg je de gewenste hoeveelheid pasta toe. Kook de pastina beetgaar.

Klop ondertussen de twee eieren door elkaar en voeg de Parmezaanse kaas toe. Wanneer de pasta goed gekookt is, giet je een klein beetje water weg. Voeg nu het eiermengsel toe in de pan en roer alles goed door elkaar totdat het ei een beetje begint te stollen. Als garnering kan je eventueel nog wat extra Parmezaanse kaas over de pasta strooien.

Pastina in brodo

Ingrediënten

250 g kippenbouillon
Parmezaanse kaas
olijfolie
kleine pastasoort

Bereiding

Breng de kippenbouillon in een pannetje aan de kook, voeg de pastina toe en kook beetgaar.

Wanneer de pasta goed gekookt is, haal je het van het vuur en serveer je het in soepborden. Giet wat olijfolie over de pastina en bestrooi met wat Parmezaanse kaas.

Zó simpel, maar zó lekker, buon appetito!

LEES OOK

Recept: verse Italiaanse orecchiette met pesto en pistache

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!