Hoe bewaar je best verse eieren?

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Hoe bewaar jij verse eieren? Moet je eieren in de koelkast bewaren, in een mandje in de keuken op kamertemperatuur of in een koele berging? Hoe lang blijven verse eieren goed? Over deze kwestie lopen de meningen nogal uiteen.

Koelkastfans zeggen dat het bewaren van eieren in de koelkast de houdbaarheid verlengt en bacteriële besmetting voorkomt die salmonellavergiftiging kan veroorzaken. De niet-koelkastfans zijn er daarentegen van overtuigd dat gekoelde eieren hun smaak verliezen en een nachtmerrie zijn om mee te koken, vooral als je ze door een deeg of beslag wil mengen.

Soms zijn de adviezen zelfs ronduit tegenstrijdig: ik heb al mensen horen zeggen dat je eieren best niet koelt voor je ze gaat pocheren, maar Guy Van Cauteren zegt net van wél en dat is toch wel een autoriteit.

Het is echter een feit dat veel supermarkten verse eieren niet in de koelkast bewaren. Dus hoe zit dat nu juist?

Op elk ei kan je een houdbaarheidsdatum of THT-datum terugvinden. Wettelijk is bepaald dat een vers ei na legdatum nog 4 weken houdbaar is.

Wat je ook gelooft, eieren koel bewaren verlengt de houdbaarheid wel degelijk. Eieren die je in de koelkast bewaart, gaan makkelijk 5 weken mee. Eieren bewaard op kamertemperatuur gebruik je beter vooraleer de houdbaarheidsdatum verstreken is. De reden waarom supermarkten eieren niet koel bewaren, is om het temperatuurverschil zo miniem mogelijk te houden. Mocht je gekoelde eieren kopen, dan zou het even duren voor ze in je keuken terecht komen waardoor ze in tussentijd opwarmen – om ze dan terug in een koelkast of koele berging te droppen.

Twijfel je of het ei nog vers is of niet? Leg het ei in een kommetje water. Als het ei blijft ronddobberen, is het niet meer vers. Zinkt het naar de bodem, mag je op je beide oren slapen. Je kan ook afgaan op wat je neus je zegt. Breek het ei en ruik of de geur goed is. Een onfris ei zal je er meteen uithalen.

Leuk om te weten: rauwe eieren kan je invriezen. Weliswaar niet in de eierschaal. Breek het ei en bewaar de eierdooiers en eiwitten apart of samen. Je kan ze ook eerst klutsen en daarna invriezen. Na het ontdooien, gebruik je ze best in een warme bereiding. Neem bijvoorbeeld geen ingevroren rauwe eierdooier om je steak tartaar mee op te fleuren. Hardgekookte eieren invriezen is geen goed idee, want hierdoor wordt het gekookte eiwit rubberachtig en best onaangenaam om te eten.

(Tekst: June d’Arville)

[/spb_text_block]

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!