Hoe lang kun je vlees in de koelkast bewaren?

Heb je een heerlijk stuk vlees over? Dan kun je het nog even in de koelkast bewaren. Maar wees voorzichtig! Vlees is een erg gevoelig product. Als je het op de verkeerde manier bewaart, kan het snel zijn smaak verliezen. Hoe lang blijft het dan juist goed? Wij zochten het even uit.

De houdbaarheid van vlees schommelt naar gelang de interne temperatuur van uw koelkast of vriezer. Ook belangrijk: kleinere stukken vlees kun je minder lang bewaren dan volledige stukken. Door je vlees vacuüm te bewaren, kan je het twee à drie dagen langer houden.

Varkensvlees

Varkensvlees is misschien het meest gebruikte vlees in onze keuken. Let er vooral op dat je vlees een mooie roze kleur heeft. Is het vlees bleek of donker en waterig? Dan kan het duiden op mindere kwaliteit. Vers varkensvlees bewaar je 2 dagen in de koelkast of 7 dagen vacuüm verpakt. Je kunt het natuurlijk ook invriezen, gebruik hiervoor een luchtdichte zak. Varkensvlees bewaar je tot wel 6 maanden in de diepvries.

Gevogelte

Gevogelte is een belangrijke bron van voedsel in ons land. Je kan het grillen, roosteren, in de pan bakken of er een heerlijke ovenschotel van maken. Het biedt ook veel belangrijke voedingsstoffen. Vers gevogelte is erg gevoelig en moet zo snel mogelijk naar huis worden gebracht, bij voorkeur in een koeltas. Let hier ook goed op de houdbaarheidsdatum. Gevogelte kan 2 dagen in de koelkast bewaard worden indien het niet voorverpakt is. Vacuüm verpakt kan gevogelte in de diepvries tot 6 maanden bewaard worden.

Kalfsvlees

Hele stukken kalfsvlees kunnen in het koudste gedeelte van de koelkast tot wel vijf dagen bewaard worden. Gemalen kalfsvlees bewaar je twee dagen in de koelkast.

Tips voor het kopen en bewaren van vlees

  • Wanneer je boodschappen doet haal je het vlees best op het einde.
  • Vraag na bij de slager vanwaar het vlees komt en hoe de omstandigheden waren. Zo draag je zelf een steentje bij.
  • Probeer het vlees tijdens je rit naar huis zo koel mogelijk te houden: neem desnoods een koelzak mee.
  • Maak het vlees goed droog vooraleer je het in de koelkast doet. Laat het zeker niet in eigen sappen liggen.

LEES OOK: Op zoek naar ambachtelijk vlees? Deze slagers brengen hun vakmanschap tot op je bord

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!