Horeca heropent ten vroegste in maart: ‘Maar kans is groot dat het later wordt’

Als alles volgens plan gaat, kan de horeca weer open in maart. De kans is groot dat het door de feestdagen pas rond Pasen zal gebeuren. “Er zijn veel factoren die de curve kunnen beïnvloeden.” Horeca Vlaanderen werkt aan een herstelplan voor volgend jaar.

Het is een zwaar jaar geweest voor onze horeca. Van take-outboxen tot openen onder strenge voorwaarden: corona gooide roet in het eten. Maar hoe zit het met volgend jaar? De eerste mensen worden deze maand gevaccineerd, mag de horeca dan weer open? Een zorgeloze avond op café of restaurant zou deugd doen. Helaas is het einde nog niet in zicht. Zeker als we de experts mogen geloven.

Pasen

Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten UZ Antwerpen, vertelde onlangs dat heropenen in februari veel te vroeg zou zijn. “Pasen lijkt realistisch als ankerpunt om iets meer te heropenen”, zegt ze in een gesprek met De Tijd. “We moeten niet denken dat er meteen versoepelingen komen zodra alle kwetsbare groepen gevaccineerd zijn.”

De regering komt pas samen voor nieuwe versoepelingen als er drie weken lang minder dan 800 nieuwe besmettingen per dag worden vastgelegd. Momenteel tellen we 2.547 nieuwe infecties en 179 nieuwe opnames per dag. Wat er onder ‘nieuwe versoepelingen’ valt is nog niet duidelijk. Horeca zal ook niet bij de eerste groep horen. Met andere woorden, zodra er iets versoepeld wordt zal de horeca zeker nog drie à zes weken moeten wachten vooraleer ze aan de beurt komen.

Feestdagen

Mikken op maart zou momenteel een onrealistisch scenario zijn. “Want de feesten kunnen roet in het eten strooien”, vertelt viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie. “Als twintig procent van de Belgen vier extra bezoekers uitnodigen op ofwel Kerstmis of Nieuwjaar zullen we de drempel van 75 ziekenhuisopnames per dag met één maand vertraging bereiken. Eén feestdag kan dus een maand doorwerken in de cijfers en een maand extra in lockdown betekenen.” 

Dat wilt zeggen dat de tweede lockdown een half jaar zou duren. “Niemand heeft er iets aan om nu al te ver vooruit te kijken. Het recente verleden heeft ons geleerd dat dat weinig zin heeft”, vertelt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen.

LEES OOK

Erika Vlieghe: ‘Horeca open in februari? Dat is veel te vroeg’

Bekende restaurateur stapt uit het leven na aanscherping lockdownregels

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!