Horeca Vlaanderen reageert op terrasdebat: ‘Operationeel en economisch niet haalbaar’

De voorbije dagen kwam de heropening van de terrassen meermaals in opspraak. Er werden vraagtekens geplaatst bij het feit waarom deze moeten dichtblijven. Horeca Vlaanderen herhaalt vandaag haar reeds gekende standpunt in dit terrasdebat door concrete feiten, cijfers en eisen aan te halen. “Alleen terrassen zijn geen rendabele oplossing en gaan gepaard met een groot capaciteitsverlies. Toch uitsluitend buiten openen? Garandeer dan extra steun.”

In maart lichtte CEO Matthias De Caluwe de mening van Horeca Vlaanderen in dit terrasdebat al toe in Terzake. Hij vermeldde daar dat de horeca enkel buiten heropenen economisch gezien niet de meest interessante optie is. Het water stond de sector toen al aan de lippen, de capaciteit terugschroeven zou het er niet beter op maken. Toen stelde hij voor om de terrassen als piste te beschouwen voor wie dat wel wil. Tenminste, als die categorie een garantie kreeg op behoud en flexibilisering van de steun.

Toch trokken politici zoals Jean-Marie Dedecker deze week het terrasdebat weer op gang. “Als jullie zelf nog niet opkomen voor de rechten van de mensen die een terras hebben, wat kan ik dan nog doen”, klonk het bij Dedecker, die graag de terrassen aan zee geopend ziet.

Geen rendabele oplossing

Horeca Vlaanderen reageert via concrete cijfers en feiten, gebaseerd op een rondvraag bij 2.000 horeca-ondernemers. Uit de resultaten van de bevraging komt één duidelijk hoofdpunt naar voor: binnen én buiten samen heropenen is cruciaal om de sector te doen heropleven. Ondernemen op een terras alleen zou namelijk voor een meerderheid van de horeca-ondernemers een financiële kater betekenen. 55% van de uitbaters geeft aan dit niet te zien zitten, zelfs niet wanneer er sprake is van blijvende of verhoogde steun. 23% kan zich enkel vinden in de oplossing mits zekerheid van hogere en flexibelere steunmaatregelen. 17% van de uitbaters gaat akkoord als de huidige steunmaatregelen behouden blijven en 5% gaat akkoord zonder steunmaatregelen.

“Horeca-uitbaters willen een partner zijn in oplossingen, ook van de lokale besturen. Uiteraard wel zonder er zelf slachtoffer van te worden”, steekt De Caluwe van wal. “Terrassen zijn theoretisch gezien een optie, maar operationeel en economisch niet haalbaar voor de meerderheid van de ondernemers. Wie er toch voor kiest, moet garantie hebben over het behoud en de uitbreiding van de steunmaatregelen. Denk hierbij aan het huidig Vlaamse Beschermingsmechanisme, dubbel crisis-overbruggingsrecht, BTW-verlaging en flexibilisering van tijdelijke werkloosheid. Zonder die maatregelen dreigt het een financiële nachtmerrie te worden. Dat kan niet de bedoeling zijn na zo’n lange sluiting, toch? Kijk maar naar wat de niet-essentiële winkels overkomen, die nu op afspraak werken. Het dubbel-overbruggingsrecht werd ingetrokken en ze maken momenteel alleen maar verlies.”

Extra steun door capaciteitsverlies

Wanneer de horeca heropstart met alleen terrassen, zal slechts 13% van de ondernemers het capaciteitsverlies kunnen beperken tot 40% van de zaak. 53% wordt genoodzaakt te ondernemen met een capaciteitsverlies van minstens 60%. Ook personeel dat ingeschakeld moet worden, de aankoop van eten en drinken, en de onstabiele weersomstandigheden worden aangehaald als elementen die onderstrepen waarom dit geen goed idee is. “Het is onze taak om eerst garanties op te vragen op de steunmaatregelen en duidelijke operationele richtlijnen voor onze ondernemers op te stellen, mét de zekerheid dat de aangekondige heropening binnen en buiten niet in het gedrang kwam. Vreemd dat die nuances niet werden vermeld eerder deze week”, klinkt het bij De Caluwe.

“Die maatregelen zijn écht noodzakelijk als we de terrassen alleen heropenen. Zelfs tijdens het derde kwartaal in 2020 veroorzaakte ondernemen in een 1,5-meter economie binnen én buiten voor een aanzienlijk omzetverlies. Hopelijk kunnen we de komende weken op evenveel enthousiasme rekenen bij de politici om de daad bij het woord te voegen inzake steun voor onze sector op alle niveaus. Naast duidelijkheid over een noodzakelijke heropening.”

Wat de uitkomst van het terrasdebat zal zijn, moet blijken uit het volgende Overlegcomité op 16 april. Dan zou er meer duidelijkheid volgen over eventuele versoepelingen en over wat al dan niet mogelijk zal zijn vanaf mei.

LEES OOK:

Horecabaas Hans opende de deuren: ‘Ik heb ondertussen weer moeten sluiten’

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!