Horeca Vlaanderen wil cafés en restaurants op 1 maart heropenen

Horeca Vlaanderen vraagt voor een heropening van alle cafés en restaurants tegen 1 maart. Met de nodige strikte maatregelen – enkel een gezinsbubbel met één knuffelcontact aan tafel en extra aandacht voor de luchtkwaliteit – zou dit haalbaar moeten zijn, vertelt Matthias De Caluwé aan HLN. “We moeten toch de ambitie hebben om hier uit te komen?”

Een cocktail in je zetel of een sterrenmaaltijd aan je eigen keukentafel: het was leuk, maar het is genoeg geweest. Ook Horeca Vlaanderen vraagt voor meer perspectief. “Ik ben het beu dat er geen concrete plannen op tafel liggen”, vertelt Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen aan HLN. “Het is makkelijk te zeggen om nog maanden te wachten als je je geen zorgen moet maken over onbetaalde facturen. Ik hoop dat de federale regering vrijdag met een ambitieuze boodschap komt, zoals ‘samen doorbijten en op 1 maart gaat de horeca weer open’.”

Strikte maatregelen

Maar kan het zonder de verstikkende maatregelen? “We moeten het gefaseerd doen. Niet met tafels van vijftien mensen. We starten met een aantal klanten, gezinsbubbel en één knuffelcontact om te beginnen. Of je nu thuis met je gezin en één knuffelcontact een pannenkoek eet of in een restaurant, op een buitenterras of in een café: wat is het verschil?”

Volgens De Caluwe moeten we op zoek gaan naar oplossingen, niet blijven stilstaan bij alle problemen. “We moeten experts erbij betrekken. Zodat zij protocollen kunnen uitwerken, waardoor het wél op een verantwoorde manier kan.  Laat ons het sluitingsuur afstemmen op de avondklok zodat er geen afterparty’s komen. Zo kan de horeca wél open.”

Risico

Het risico ligt ook niet bij horeca alleen. “Als je geen risico’s wilt nemen, dan moet je de scholen ook sluiten. En kijken wat er gebeurt op de werkvloer. Waar wachten ze op om die niet-essentiële reizen te verbieden? Het duurt nu al enkele weken dat het ‘sterk afgeraden’ wordt, toch gaan er 160.000 mensen op vakantie. Nemen we daar geen risico dan?”

LEES OOK

Italiaanse restaurants gooien deuren gewoon open: ‘Het is een kwestie van overleven’

Horeca Vlaanderen blijft positief: ‘We werken hard aan een plan voor volgend jaar’

 

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!