In de horeca komt een faillissementenstorm aan: 'We moeten rekenen op 4.000 à 6.000 faillissementen'

Donderdag is het exact één maand geleden dat restaurants en cafés de deuren voor een tweede keer dit jaar moesten sluiten door de coronacrisis. De horeca is de zwaarst getroffen sector, in het bijzonder de cafés. In oktober gingen er 117 bedrijven failliet. "Iedereen put uit zijn reserves", waarschuwt Erik Beunckens, afgevaardigd bestuurder van de federatie van cafés in België. Hij vreest duizenden faillissementen. 

Nog niet zo lang geleden werden verschillende steunmaatregelen besproken in de Kamer voor getroffen cectoren, om zoveel mogelijk bedrijven te kunnen redden van faillissement. Vandaag nog heeft het federaal parlement een nieuw steunpakket goedgekeurd, met onder meer een vrijstelling van de RSZ-bijdragen voor het derde kwartaal voor alle verplicht gesloten sectoren en een subsidie voor de uitbetaling van eindejaarspremies in de horeca.

4.000 tot 6.000 cafés failliet

Erik Beunckens, de afgevaardigd bestuurder van FedCaf, reageert in VRT dat “alle steunmaatregelen welkom zijn”, maar ze zullen niet iedereen helpen. “De crisis is al sinds maart bezig. Waarschijnlijk zullen we op het einde van het jaar 161 van de 274 dagen niet gewerkt hebben, dus geen inkomsten gehad hebben. In feite zou men alles moeten kwijtschelden waar men niet heeft kunnen werken. Als men nog een horeca wil na deze crisis, en al helemaal nog een caféwereld, moet men ons helpen. Anders zullen 4.000 tot 6.000 cafés failliet gaan.”

"Iedereen zit aan zijn reserves. De cafésector heeft de voorbije jaren al zeer zwaar geleden onder diverse maatregelen. Het is begonnen met het rookverbod. De grote reserves zijn er niet meer", aldus nog Beunckens.

LEES OOK: Horeca vraagt voorrang op de vaccinatie: ‘We zijn dit jaar het hardst getroffen

Horeca Restaurants Corona Cafés Faillissementen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer