Jamie Oliver: lasagne met langzaam gegaarde florentijnse venkel, zoete prei en kazen

Bij deze heerlijke lasagne draait alles om het optimaal benutten van de zoete smaken van de venkel en prei. Met wat bloed, zweet en tranen maar vooral een portie geduld, zet je hiermee een prachtige klassieker op tafel.

Ingrediënten

8-10 personen

4 grote preien
3 venkelknollen
6 tenen knoflook
50 g boter
½ bos verse tijm (15 g)
125 ml soave (witte wijn)
75 g bloem
1,5 liter volle melk
1 nootmuskaat, om te raspen
50 g pecorino of parmezaan
100 g taleggio
400 g zelfgemaakt pastadeeg
gedroogde lasagnevellen
1 bol mozzarella van 125 g
100 g gorgonzola
olijfolie

Bereiding

Maak de preien en venkelknollen schoon en snijd ze in plakjes. Pel de knoflook en hak hem fijn. Smelt de boter in een grote pan op matig vuur, voeg bijna alle afgeriste tijmblaadjes toe en roer de groenten en knoflook erdoor. Strooi er een snufje peper en zout bij en bak het geheel 15 minuten onder regelmatig roeren. Giet de wijn erbij en laat het geheel afgedekt 30 minuten sudderen onder regelmatig roeren, tot de groenten zacht en zoet zijn; voeg tussentijds zo nodig wat water toe.

Roer een paar minuten voor het einde van de baktijd de bloem erdoor en giet met kleine scheutjes al roerend de melk erbij. Blijf regelmatig roeren tot de saus gebonden is en rasp de helft van de nootmuskaat erover. Neem de pan van het vuur, rasp de helft van de pecorino boven de groenten, voeg de helft van de in stukjes gescheurde taleggio toe en roer goed. Proef een hapje, voeg zo nodig een snufje zeezout en zwarte peper toe en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je Jamie Oliver’s Koninklijk pastadeeg gebruikt (zie blz. 370 in zijn boek Jamie’s Italië), rol je het deeg uit tot een dikte van 2 mm en snijd je er vellen van. Bouw de laagjes saus en pasta op in een grote ovenschaal, strooi er telkens kleine blokjes mozzarella, gorgonzola en taleggio tussen en sluit af met een laagje saus. Rasp de overgebleven pecorino en eventuele andere stukjes kaas erover en bak de lasagne 40 minuten in de oven, tot er een goudbruin, borrelend laagje op zit. Maak de overgebleven tijmblaadjes aan met olie en strooi ze 5 minuten voor het eind van de baktijd over het gerecht. Laat de lasagne 15 minuten staan en ga aan tafel.

Calorieën  Vet Verz. Vet  Eiwit  Koolhyd. Suiker Zout  Vezels
584 kcal    34,2 g     18 g  25,8  42 g       13 g   1,8 g  1,4 g

Bereiden: +/- 2 uur en 20 minuten, plus afkoelen.

Jamie Oliver – Jamie kookt Italië
fotografie: David Loftus
© Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018
Kosmos Uitgevers, €29,99
ISBN 9789021569598

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!