Jong Antwerps toptalent naar wereldfinale cocktailwedstrijd

“Sofian heeft enorm veel tegenslag gehad in de laatste proef, maar was in alle andere proeven ijzersterk. En Ruben heeft vier ronden lang geen énkele fout gemaakt. Geloof me maar: pas toen ik tijdens de proclamatie mijn naam hoorde, wist ik dat ik gewonnen had.” En die naam luidt Thomas Timmermans, van Belroy’s Bijou in Antwerpen.

Gisteren, dinsdag 2 juli, vond de Noord-Europese finale van de Diageo World Class Competition plaats. Zes landen, waaronder België, hadden hun drie beste kandidaten naar de Nolet Distillery in Schiedam gestuurd. Daar wordt onder meer de befaamde Ketel One wodka gedestilleerd.

Dankzij onze Facebook-live-interventies heb je dat vanop de eerste rij kunnen volgen. En weet je dus ondertussen ook dat Thomas Timmermans naar de Global Finals van deze prestigieuze cocktailcompetitie mag. Die wordt over minder dan drie maand al betwist in Glasgow.

Vandaag nemen we nog even de tijd om met de winnaar even terug te blikken op deze mooie dag.

PROGRAMMA

Eigenlijk waren het twee dagen, want op maandag was er al een soort van theoretisch luik geweest. Daarin werden de kandidaten getest op hun productkennis. Ze kregen daarbovenop ook nog een blinde proef: ze moesten van een cocktail niet alleen proeven dewelke het was, maar moesten ook nog eens de gebruikte spirit identificeren.

Dinsdag waren er dan nog twee proeven. In de eerste proef moesten de kandidaten een single ingredient cocktail presenteren. Een signature serve, waarbij de gecreëerde cocktail ook nog eens binnen een concept moet passen.

HET CONCEPT

Het concept van de eerste proef op dinsdag: red de bijen. Sofian Vlaminck van Cocktails at Nine had daarbij voor een geinige gimmick gezorgd. Hij had een bijenhotel in elkaar geknutseld, en die Air Bee & Bee genoemd. Leuk gevonden.

In de tweede ronde moesten de cocktailmasters tegen de tijd zes klassieke cocktails afwerken. En daar tegelijk een eigen twist aan geven. Je vindt ze op de foto hieronder, in de line-up van Thomas Timmermans.

Van links naar rechts: een Bloody Mary met Ketel One wodka, Rum Old Fashioned met Zacapa, Rob Roy met Johnnie Walker, Margarita met Don Julio, een Bee’s Knees met Tanqueray nr10 en ten slotte een Whiskey Sour met Bulleit.

HET RECEPT VAN DE WINNAAR

Na afloop van de wedstrijd gaf winnaar Thomas Timmermans wat tekst en uitleg over zijn projecten. Maar niet na als een échte winnaar zijn tegenstanders alle lof te hebben toegezwaaid. “Ruben en Sofian waren ongelooflijk sterke kandidaten. Ruben heeft vier ronden lang geen énkele fout gemaakt. En Sofian heeft in de laatste ronde onnoemelijk veel pech gehad. Geloof me maar: het kon echt alle kanten uit.”

FRISSE ZOMERSE HIGHBALL

We kregen de kans om zijn signature serve te proeven, de cocktail op basis van Ketel One wodka en honing en andere bijenproducten. Ons viel meteen de frisse zuren op. Een aciditeit die je niet verwacht bij een creatie waarvan het hoofdbestanddeel honing is.

“Ik wilde een frisse, zomerse cocktail maken in highballstijl”, knikt Thomas. “Ik heb een soort van honingkombucha gemaakt, geïnfuseerd met bijenpollen. In het natuurlijke fermentatieproces van die kombucha worden natuurlijke azijnzuren gevormd.”

Timmermans koos voor zijn signature serve voor een less-is-morebenadering. Naast die kombucha gebruikte hij een cordial van lavendelhoning en een olie van propolis. “Propolis is een bijproduct van honing – pun not intended. Het is het materiaal dat bijen aanmaken om hun korf van binnenuit te verstevigen. Maar soms maken ze er te veel van aan, en dat teveel duwen ze dan gewoon naar buiten, de kast uit. Het is een heel interessant product, een mengeling van honing en drop. In olievorm bevordert het bovendien de speekselproductie, waardoor je meer van de smaken geniet.”

REIS ROND DE WERELD

In de tweede ronde, de Speed Challenge, slaagde Thomas erin door heel methodisch te werken, om alle zes de opgelegde cocktails ruim binnen de 7 minuten af te werken. Hij had zelfs nog tijd over om gekke bekken te trekken, z’n werkplaats schoon te maken, en naast elke cocktail de betreffende fles te zetten.

“Bij de Speed Challenge heb je de keuze hoeveel van de zes opgelegde cocktails je maakt. Ik heb ze alle zes gemaakt. De bedoeling is ook dat je aan die klassiekers een eigen twist geeft. Ik heb gekozen voor een soort van imaginaire reis rond de wereld. Voor elk van die klassiekers heb ik ingrediënten gebruikt van het land van inspiratie. Zo is mijn Whiskey Sour Belgisch getint, omdat ik hem bereid heb met Belgisch kriekbier en walnotenbitters.”

Na zijn overwinning mag Thomas zich opmaken voor z’n eigen reis rond de wereld. Te beginnen met een drieweekse vakantie in Bali. En wanneer hij daarvan terug is, is het stilaan tijd om de wereldfinale voor te bereiden. Want die vindt eind september plaats in Glasgow.

Daar zal hij het gezelschap krijgen van de vijf andere winnaars van de Noord-Europese finale. Naast Thomas zijn dat van links naar rechts James Chaib (The Tailor, Amsterdam), Liisa Lindroos (Kuuma, Tampere – Finland), Josephine Sondlo (Indio Kitchen, Stockholm – Zweden), Malin Stavsoien (Nordost, Trondheim – Noorwegen) en Alexander Remoundous (Ruby Cocktail Bar, Kopenhagen – Denemarken).

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!