Jongste tweesterrenchef in Europa is ex-leerling van Ter Duinen

Jongste tweesterrenchef in Europa is ex-leerling van Ter Duinen
21 november 2018 redactie
Door Nieuws

Met z’n 23 is Philippe Heylen van EED de jongste Belgische sterrenchef ooit. Maar woensdag 21 november werd er in Spanje een nóg straffer record gevestigd: daar werd de jongste tweesterrenchef van Europa gelauwerd. En die liep zowaar school in een van onze Belgische kokscholen.

Op woensdag 21 november was Spanje aan de beurt om kennis te maken met de nieuwe sterren. Daarbij behaalde Ricard Camarena in Valencia een mooie tweede ster binnen.

“Mooi”, zul je nu misschien zeggen “maar gaan jullie nu over elk restaurant dat, waar ook ter wereld, een tweede ster haalt een apart stukje wijden?”

Wel, nee, maar in dit geval maken we daar graag een uitzondering op. Sinds een maand of acht wordt de keukenbrigade er aangevoerd door een 28-jarige, die daardoor meteen de jongste tweesterrenchef in Europa wordt. Zijn naam: Jeffrey van Zijl. Een Nederlander.

Van Zijl begon zijn carrière als afwasser in Goes, in het toenmalige Raymondo. Daar moest hij tijdens een coup de feu inspringen bij de desserts en het beviel hem zo goed, dat hij zich toch maar inschreef aan de kokschool in Breda.

Maar tijdens stages viel het hem op dat stagiaires uit de Belgische hotelscholen technisch veel verder stonden dan hem, dus schreef hij zich prompt in bij Hotelschool Ter Duinen in Koksijde.

En de rest is geschiedenis. Na verschillende stages in binnen- en buitenland, belandde van Zijl uiteindelijk in Spanje, waar hij z’n draai vond. Vier jaar geleden ging hij als patissier aan de slag in Ricard Camarena Restaurant in Valencia, dat toen al trotse houder van een ster was en waar hij zich opwierp tot souschef en rechterhand van eigenaar Camarena. Toen de chef een maand of acht geleden onverwacht opstapte, nam van Zijl van hem over.

In Koksijde zijn ze maar wát trots op hun ex-student, die zomaar even de jongste Europese tweesterrenchef is.

(Bron: pzc.nl – Foto: Facebookpagina Jeffrey van Zijl)