Kalkoenrollade met een citroenkruidenvulling

Wanneer de dagen korten en de buitentemperatuur daalt naar winters, is er geen betere plek binnenshuis dan de keuken. Het is de perfecte tijd voor echt comfort food: kalkoenrollade met een citroenvulling uit het kookboek Slow van chef-kok en receptschrijver Louise Franc.

Ingrediënten

1 kalkoenborstfilet à 2 kg
1 el olijfolie
salieblaadjes, ter garnering
cranberrysaus voor erbij (optioneel)

Citroenvulling
20 g boter
1 el olijfolie
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
200 g venkelsaucijzen, uit het vel gehaald
de fijngeraspte schil van 1 onbespoten citroen
2 el in reepjes gesneden salieblaadjes
45 g ongeroosterde, ongezouten pistachenoten
een grote handvol bladpeterselie, gehakt
140 g vers desembroodkruim
1 ei, losgeklopt

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Verhit voor de citroen-kruidenvulling de boter en olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.

Bak de ui en knoflook 6 tot 8 minuten of tot de ui zacht is. Schep ze in een grote kom en laat afkoelen. Voeg daarna de rest van de ingrediënten voor de vulling toe en meng goed.

Leg de kalkoenborstfilet met het vel omlaag op een snijplank. Maak met een scherp mes een horizontale insnijding door het dikste deel van de borst, bijna helemaal naar de andere kant, maar niet helemaal tot onderen.

Klap de filet als een boek open. Druk de vulling in de kalkoenborst en rol de kalkoenborst op om de vulling in te sluiten. Vraag of iemand je helpt om de kalkoenrollade met keukentouw om de 3 cm op te binden.

Leg de rollade op een rooster in een braadslee en bestrijk hem rondom met de olijfolie. Zet de kalkoenrollade 2 uur in de oven, of tot hij goudbruin is en het braadvocht helder is als je met een spies in het midden steekt of een vleesthermometer 75 °C aangeeft als je het vlees op meerdere plekken test.

Haal de rollade uit de oven, dek hem losjes af met aluminiumfolie en laat hem 15 minuten rusten. Bewaar het braadvocht om als je wilt een jus voor bij de rollade mee te maken of voor iets anders. Haal het touw van de rollade, gooi het weg en snijd de rollade in plakken.

Serveer ze bestrooid met salie en met een jus of cranberrysaus.

Tip: Je moet de kalkoenborst misschien bestellen bij de slager of poelier. Reken op 1 uur op 180 °C in de oven voor de eerste kilo van een kalkoenrollade met vulling en dan 20 minuten per extra kilo.

 

Slow
meer dan 140 recepten voor langzaamgegaard comfort food
€ 32,50 |  336 blz.
Uitgeverij: Good Cook

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!