Klassieke Franse uiensoep

Wanneer de dagen korten en de buitentemperatuur daalt naar winters, is er geen betere plek binnenshuis dan de keuken. Het is de perfecte tijd voor echt comfort food: klassieke Franse uiensoep uit het kookboek Slow van chef-kok en receptschrijver Louise Franc.

Ingrediënten

Voor 6 personen

2 el olijfolie
50 g boter
3 gele uien, in dunne ringen
3 rode uien, in dunne ringen
3 witte uien, in dunne ringen (of 3 gele uien, als witte niet verkrijgbaar zijn)
½ tl basterdsuiker
250 ml droge witte wijn
1 l kippenbouillon
1 laurierblaadje
2 el cognac, droge vermout of droge sherry
200 g geraspte gruyère of een andere smeltende kaas

Croutons
zuurdesemstokbrood, in 12 dikke sneetjes
2 el olijfolie

Bereiding

Verhit de olijfolie en boter in een grote pan met zware bodem op middelhoog vuur. Doe de gele, rode en witte uienringen erin en schep ze om zodat ze met het boter-oliemengsel worden bedekt.

Draai het vuur lager, leg het deksel op de pan en smoor de uien 30 minuten; schep ze af en toe om. Roer de basterdsuiker en droge witte wijn erdoor. Leg het deksel terug en smoor de uien nog 30 minuten, tot ze heel zacht zijn; schep ze af en toe om.

Neem het deksel van de pan en bak de uienringen nog 5 tot 10 minuten al omscheppend tot ze gaan karamelliseren en gelijkmatig goudbruin worden. Voeg de kippenbouillon en het laurierblaadje toe en laat de soep 30 minuten zachtjes koken.

Verwarm intussen de oven voor tot 160 °C.

Bestrijk de sneetjes zuurdesemstokbrood om de croutons te maken aan weerskanten met een beetje olijfolie en leg ze op een bakplaat. Bak ze 10 minuten per kant tot ze knapperig en goudbruin zijn. Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C.

Haal het laurierblaadje uit de soep. Roer de cognac erdoor, proef de soep en voeg zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper toe. Schep een kleine soeplepel uiensoep in zes ovenvaste soepkommen. Leg er een crouton op en bestrooi die met gruyère.

Verdeel de rest van de soep over de soepkommen, leg nog een crouton in elke kom en bestrooi die met een dikke laag kaas. Zet de kommen op een bakplaat en schuif die voorzichtig in de oven. Laat de soep 5 minuten staan tot hij kokendheet is en op de kaas een goudbruine korst is ontstaan. Laat de soep een paar minuten staan voor je hem serveert, want de soep en de kommen zijn gloeiend heet.

Slow
meer dan 140 recepten voor langzaamgegaard comfort food
€ 32,50 |  336 blz.
Uitgeverij: Good Cook

 

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!