Klassieker met een twist: sinaasappel cheesecake met speculaasbodem

Van cheesecake krijgen we nooit genoeg. Het kazig dessertje kan je op duizend verschillende manieren klaarmaken. Zo kan cheesecake een heerlijk winters gerechtje zijn die je lekker voor de openhaard kan opeten, maar het kan even goed een zomer staple zijn. Heb je heimwee naar de winter maar kijk je toch ook vol verlangen uit naar het mooie weer? Dan is deze sinaasappel cheesecake met een speculaasbodem iets voor jou.

We houden van onze klassiekers en al helemaal wanneer we deze met een twist kunnen serveren. Deze sinaasappel cheesecake is er eentje waar je geen genoeg van krijgt. Smakelijk!

Ingrediënten

300 g speculaaskoekjes
50 g boter
3 el abrikozenjam
1 vanillestokje
400 g verse roomkaas
100 g slagroom
4 el fijne kristalsuiker
4 eieren
1 kleine sinaasappel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°C. Doe de speculaaskoekjes in een kommetje of op een bordje en klop ze tot fijne stukjes. Je kan dit eventueel met een keukenmachine doen. Smelt de boter en voeg deze toe aan de fijngemalen koekjes. Voeg hier ook twee derde van de abrikozenjam aan toe. Meng alles samen tot een samenhangend deeg. Druk het deeg over een springvorm uit over de bodem en maak een opstaande rand van enkele centimeters.

Nu is het tijd voor de cheese-vulling van deze sinaasappel cheesecake. Snijd om te beginnen een vanillestokje in de lengte open en schraap vervolgens de zwarte vanillezaadjes uit het stokje. Doe de zaadjes in een mengkom. Voeg hier de verse roomkaas aan toe, samen met de slagroom en de suiker. Mix alles samen tot een glad mengsel met een handmixer. Breek de eieren een per een in het kaasmengsel en mix. Lepel het mengsel in de springvorm over de koekjeslaag.

Maak nu de sinaasappel schoon voordat je hem gebruikt. Je kan hem best even onder de kraan houden en goed afdrogen. Snijd de sinaasappel met schil in dunne plakjes. Halveer die plakjes nog eens. Aan één kant van de sinaasappel smeer je een dun laagje jam. Leg de sinaasappelplakjes in een cirkel op de cheesecake.

Schuif de springvorm nu gedurende 45 minuten in de oven op 175°C totdat de cheesecake goudbruin ziet. Als je de cheesecake eruit hebt gehaald, laat je hem eerst zo’n 10 minuten afkoelen in de springvorm. Wanneer de taart is afgekoeld, verwijder je de rand van de springvorm en laat je hem weer verder afkoelen.

LEES OOK:

Recept: Brandy Milk Punch

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!