Knoflookliefhebbers opgelet: 5x recepten met veel knoflook

Hoe meer knoflook hoe beter, toch? Het is gewoon fantastisch om te zien hoe een simpel ingrediënt een gerecht zoveel lekkerder kan maken. Knoflook is zelfs zó lekker dat je die slechte adem er zonder al te veel problemen bij neemt. Deze vijf recepten vervullen al je knoflook-noden. 

Alvast een handige (en zéér nodige) tip: zorg dat je op zo’n knoflookvolle dag geen bezoek uitnodigt. Gewoon, voor de zekerheid, je weet wel waarom.

Knoflooksaus

Nee, dit is geen knoflooksaus die je in een broodje shoarma doet. Met dit recept maak je eerder een knoflookolie. Die olie kan je over gebakken of gegrild vlees gieten. Wees vooral creatief: je kan deze olie ook perfect gebruiken in een pastagerecht, of misschien is dit tóch de missing ingrediënt in jouw broodje shoarma. In dit recept zitten maar liefst 30 (!) teentjes knoflook!

Ingrediënten

4 à 5 el olijfolie
30 teentjes knoflook
1 takje verse rosemarijn
80 ml balsamico azijn
snufje zout
snufje witte peper

Bereiding

Zet een pan op een middelhoog vuur. Hak alle teentjes knoflook fijn. Voeg de olijfolie toe in de pan en doe de gehakte knoflook er in. Voeg hier het takje rosemarijn en zout aan toe. Fruit de knoflook lichtjes, maar zorg dat de knoflook niet bruin wordt! Laat alles voor zo’n 5 tot 6 minuutjes warm worden in de pan totdat alle geuren beginnen los te komen. Voeg de balsamico azijn toe en laat even sudderen. Zet het vuur wat lager en roer regelmatig.

Haal de pan van het vuur af en verwijder het takje rozemarijn. Kruid met het snufje witte peper en zout. Voeg hier nogmaals een el olijfolie aan toe. Roer goed door elkaar totdat je een soort losse pasta verkrijgt. Houd warm totdat je het gaat gebruiken.

Ovenkip met gemalen ansjovis

Nog zo’n gerecht waar je genoeg knoflook voor in huis moet hebben, want hier heb je maar liefst 40 teentjes voor nodig. Deze ovenkip is lekker krokant en kruidig en krijgt een heerlijk zoute smaak door de gemalen ansjovis. Durf jij de knoflookteentjes ook op te eten?

Ingrediënten

1 blikje ansjovis in olie
100 ml melk
1 grote scharrelkip
15 g verse rozemarijn
40 teentjes knoflook
150 ml olijfolie
peper en zout

Bereiding

Haal de ansjovisjes uit het blikje en laat ze even ontzouten in wat melk voor ongeveer 30 minuten. Verwarm de oven alvast voor op 175° C. Haal de ansjovisjes uit de melk en snijd ze fijn of maal ze even in de keukenmachine. Leg de scharrelkip in een ovenschaal. Maak het vel van de kip los aan de bortszijde met je wijsvingen en verdeel de gemalen ansjovis hier tussen. Snijd de rozemarijn fijn en meng het door de olijfolie. Smeer de helft van de olijfolie over de hele kip heen. De rest van de olie giet je in de ovenschaal. Leg alle 40 (ongepelde!) teentjes rondom de kip heen. Zet de ovenschaal in de oven en laat de kip voor zo’n 75 minuten goudbruin braden. Tussendoor schep je af en toe nog wat van het vocht en de olie terug over de kip heen. Je kan de knoflookteentjes eventueel nog wat platdrukken met een vork om extra smaken te lossen.

Knoflooksoep

Meer dan 10 teentjes knoflook is al spannend in ieder gerecht. Maar een knoflooksoep met 30 teentjes? Dat is next level. Na het drinken van deze soep ben je waarschijnlijk beschermd voor eender welk virus op de wereld.

Ingrediënten

3 bollen knoflook (30 teentjes)
1 knolselderij (+- 800 g)
400 ml kokosmelk
1 ui
1 citroen
750 ml bouillon naar keuze
30 g peterselie
een takje tijm
6 el olijfolie
3 el appelazijn
zeezout

Bereiding

Verwarm de oven alvast voor op 175° C. Snijd de bovenkant van de bollen af zodat je de teentjes net kan zien. Bekleed een bakplaat met wat bakpapier en leg de 3 bollen op de plaat. Bedek de bollen ook met wat bakpapier zodat ze niet zwart worden in de oven. Zet ze voor zo’n 45 minuten in de oven op 175° C. Haal het daarna uit de oven en laat even afkoelen. Normaal zou je de teentjes er nu heel gemakkelijk uit kunnen knijpen.

Voor de peterselie olie snijd je de peterselie grof. In een blender mix je de grove peterselie samen met de olie en met de appelazijn tot een soort puree. Snijd zowel de knolserderij als de ui in grove stukken. In een soeppan smelt je de kokosolie. Gooi de grove stukken ui in de pan en bak ze voor 5 minuten. Voeg nu de knolselderij en het takje tijm toe en bak nog een paar minuutjes mee. Blus het geheel wat af met de kokosmelk en met de bouillon. Laat alles koken totdat de knolselderij zacht is. Dit zal ongeveer 20 minuten duren. Als je wil, kan je de soep nu pureren met een staafmixer.

Knoflookcurry

De ultimate garlic breath krijg je vast en zeker door deze knoflookcurry. In dit gerecht gaan maar liefst 100 teentjes knoflook. Ja, je leest het goed, 100 teentjes. Hoe pel je in godsnaam 100 teentjes, zal je je afvragen. Het gaat het snelste als je ze allemaal in een pot of bakje met deksel stopt en er heel hard mee gaat schudden. Normaal komt de schil er dan meteen vanaf. Zo niet, dan zul je moeten pellen.

Ingrediënten

3 el olie
halve tl mosterdzaad
10 blaadjes curryleaves
100 tenen knoflook (gepeld)
150 ml water
snufje zout
halve tl chilipoeder
1 tl kurkuma
1 tl tamarinde pasta
150 ml kokosmelk

Bereiding

Zet een pan op het vuur en giet er wat olie in. Wanneer de olie heet is, bak je er de curry leaves in samen met het mosterdzaad. Bak het totdat de mosterdzaadjes beginnen te poppen. Voeg alle 100 knoflookteentjes toe en bak ze langs beide kanten bruin. Het is belangrijk om regelmatig te roeren, want verbrande knoflook is nooit lekker. Voeg het water toe en zet dan een deksel op de pan. Laat alles zo’n 20 minuutjes sudderen totdat de knoflook een beetje zacht is geworden. Zien of je knoflook goed is? Snijd er eentje doormidden en kijk of de binnenkant zacht genoeg is. Als het te droog is, voeg je nog wat water toe en laat je het nog eventjes sudderen.

Voeg nu de kruiden toe samen met het zout en de tamarinde pasta. Roer alles goed door elkaar en laat voor zo’n 2 minuten meebakken. Giet de kokosmelk in de pan, roer alles goed door elkaar en zet het deksel weer op de pan. Laat de curry voor zo’n 7 tot 10 minuten sudderen op een laag vuurtje.

Pasta aglio e oglio

We konden deze lijst absoluut niet afsluiten zonder pastagerecht. Daarom is hier het recept voor de enige echte pasta aglio e oglio, oftewel pasta met knoflook en olijfolie. Voeg zoveel of zo weinig knoflookteentjes toe als je wil!

Ingrediënten

300 g spaghetti
6 tenen knoflook
20 g verse peterselie
15 g verse basilicum
75 g Parmigiano Reggiano
75 ml olijfolie

Bereiding

Kook de spaghetti beetgaar zoals de verpakking het aangeeft. Snijd de knoflookteentjes, peterselie en basilicum fijn. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de knoflook hier in voor zo’n 4 minuten op laag vuur. Voeg op het einde de spaghetti, peterselie en basilicum toe, als ook de helft van de kaas. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met wat peper. Bestrooi nog met de rest van de kaas en klaar is kees.

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!