Kookmythe: olie bij boter tegen het verbranden

[spb_blank_spacer height=”30px” width=”1/4″ el_position=”first”] [spb_blank_spacer height=”30px” width=”1/4″ el_position=”first”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”2/3″ el_position=”last”]

Het is iedereen wel eens overkomen. Een recept vraagt om hete boter om een lekker stukje vlees in te bakken. Je draait je even om en voor je het weet hangt je keuken vol rook, probeer je het brandalarm af te zetten met een bezem en is je pan gevuld met zwart vet. Er zou een truc bestaan om dit te voorkomen. Gebruik de helft boter en de helft (olijf)olie, zo brandt je boter niet zo snel aan.

Klopt dit nu? Nee, helemaal niet.

Boter bestaat uit verzadigde vetten, water en melkdeeltjes. De vetstof staat bekend om zijn rijke, volle en romige smaak. Het rookpunt van boter is wel erg laag, dat betekent dat boter bij vrij lage temperatuur al zal beginnen verbranden, namelijk tussen de 155°C tot 175°C. Andere oliën hebben een veel hoger rookpunt en zijn dus beter geschikt voor sommige taken die grote hitte vereisen. Zo begint avocado-olie pas te roken bij 271°C. De basis van de mythe komt voort uit de redenering dat het combineren van oliën hun rookpunt naar het gemiddelde van beide zou brengen. Deze logica strookt helaas niet met de werkelijkheid. Het zijn de melkdeeltjes in de boter die de hitte niet aankunnen en verbranden. Het maakt die melkdeeltjes niet uit of er nu een andere olie bij gemengd is, verbranden zullen ze en dat soms wel al vanaf 155°C. Daarbij willen we niet verkondigen dat er geen enkel doel is voor het mengen van verschillende vetstoffen, het kan namelijk wel interessant zijn om verschillende smaakprofielen te combineren. Wil je nu toch met boter op hoge temperaturen koken? Maak dan geklaarde boter of koop wat ghee. Bij geklaarde boter worden de melkdeeltjes en het water van de pure vetzuren gescheiden. Zo begint geklaarde boter pas te roken vanaf 250°C en daarom is deze dus zeer geschikt voor hoge hitte.

[/spb_text_block]

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!