Koude consommé van tomaat en langoustines

Koude consommé van tomaat en langoustines

INGREDIËNTEN

  • Aantal personen: 4

20 kerstomaten
12 grote langoustines
150 g boter op kamertemperatuur
4 grote blaadjes salie
4 takjes verse oregano
4 takjes tijm
4 takjes myrthe (optioneel)
4 takjes hysop (optioneel)
8 grote rijpe tomaten
2 takjes Griekse basilicum
8 takjes basilicum
2 teentjes look
2 el honing
2 el wittewijnazijn
2 sjalotten, fijngesnipperd
1 kl zout
Peper van de molen
Zeezout

Bereiden

  1. Zet een grote pot water op het vuur. Doe de tomaten in een schaal en plaats die au-bain-marie in de kookpot. Bedek de tomaten met de twee soorten basilicum, honing, zout, peper, azijn en een teentje look. Dek af met vershoudfolie zodat er geen lucht bij kan. Laat 40 minuten sudderen op een heel laag vuurtje tot je een heldere, bleke tomatenbouillon krijgt. Haal door een zeef.
  2. Meng de boter met de sjalotten, het andere lookteentje, salie, myrthe en hysop. Breng op smaak met grof zeezout en peper. Rol de boter in folie en laat opstijven in de frigo.
  3. Prik de kerstomaten op een vleesvork en brand in het gasvuur of met de bunsenbrander. Schik ze in een diep bord met de lauwe consommé van tomaat en de overige takjes basilicum.
  4. Gril de langoustines in een grilpan zonder vetstof. Kruid af met peper en zout. Schik ze in een ovenschaal en bedek met de overige verse kruiden en enkele dikke plakken salieboter. Plaats nog 2 minuten in de oven om de boter en kruiden wat op temperatuur te krijgen.