Kruiden bewaren

Kruiden bewaren
4 juni 2019 Wim Putzeys
Door Nieuws
kruiden bewaren

Verse kruiden maken een gerechtje echt af. Wij geven vijf tips waarmee je aan de slag kan om ze langer te bewaren.  

In de koelkast
Verse kruiden kan je gewoon bijhouden in de koelkast. Wikkel ze wel eerst in wat vochtig keukenpapier. Zo blijven ze ongeveer een week goed.  

Drogen
Hang de verse kruiden ondersteboven te drogen aan een rekje. Of spreid ze uit over een rooster. Dat mag buiten of binnen, op een droog plekje (bv. bovenop de wasmachine). Doe je het buiten, vermijdt dan te veel direct zonlicht zodat de smaak niet wordt aangetast.  

Het kan ook erg snel, gewoon in de microgolfoven. Leg de kruiden tussen twee blaadjes keukenpapier en laat de microgolfoven een minuutje zijn werk doen op de hoogste stand.  

Drogen is de ideale manier om harde kruiden als oregano, tijm, laurier en rozemarijn te bewaren. De gedroogde kruiden bewaar je op een droge, donkere plaats. 

Gedroogde kruiden kan je een jaar bijhouden. Veel langer beter niet. Na een tijd verliezen ze immers hun aroma en lekkere smaak. 

Invriezen
Was de kruiden goed. Doe ze daarna met wat water of olie in een ijsblokjeshouder. Die mogen zo de diepvries in. Je houdt handige kruidige ijsblokjes over die al netjes in porties zijn verdeeld. Wil je een soep of een stoofpotje bijkruiden, dan doe je gewoon één van de kruidenijsblokjes bij je gerecht. Het water smelt weg en de smaak van de kruiden blijft over. 

Voor een optimaal resultaat vries je de kruiden onmiddellijk na het oogsten in. 

In zout 
Doe fijngesneden kruiden in een pot zout en zet op een droge plaats. Het zout zal het vocht uit de kruiden trekken. Na ongeveer twee weken houd je kruidenzout over. 

Op olie of azijn
Je kan natuurlijk ook een kruidenolie of kruidenazijn maken. Zuiderse kruiden zijn erg geschikt voor olijfolie. Meng de kruiden met olie van goede kwaliteit en laat twee tot drie weken trekken. Wanneer de smaak van de kruiden in de olie is getrokken, zeef je de olie. Je kruiden krijgen zo een tweede leven als kruidenolie. 

Op dezelfde manier maak je kruidenazijn. Doe de kruiden in een potje en giet er licht verwarmde azijn over. Het leuke is dat je hier best verschillende kruiden in één azijn kunt combineren. 

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*