Kruiden en specerijen: wat was nu weer het verschil?

Kruiden en specerijen, deze woorden worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn het andere soorten smaakmakers.  

 

Wat zijn kruiden? 
Kruiden zijn groene planten waarvan je het blad en/of de steel gebruikt. Deze verse kruiden zijn heerlijk om je gerechten een extra frisse toets te geven. 

Voorbeelden: 

  • Koriander 
  • Munt 
  • Peterselie
  • Dille 
  • Basilicum  
  • Bieslook  

Hier lees je tips over hoe je kruiden kunt bewaren.

 

Wat zijn specerijen? 
Specerijen zijn gedroogde smaakmakers. In tegenstelling tot kruiden zijn het niet enkel bladeren of stelen, maar ook zaden, peulen of wortels. 

Voorbeelden: 

  • Korianderzaad 
  • Komijn 
  • Zwarte peper 
  • Kaneel 
  • Nootmuskaat  
  • Kardemom  

Hoe weet ik snel het verschil? 

Kan je het in je tuin zetten? 
Ja, dan zal het wel een kruid zijn. Groene kruiden zet je makkelijk in de tuin, op je terras of in een potje in de keuken. Specerijen zelf maken is wat moeilijker.  

Kan ik het drogen?
Specerijen zijn steeds gedroogd. Uiteraard kan je munt of basilicum wel drogen, maar de smaak is totaal anders (en veel minder sterk). Verse of gedroogde peperbolletjes hebben wel een gelijkaardige smaak, dus zijn het specerijen. 

Hoe bewaar ik het?
Bewaar je het in je keukenkastje? Dan is het waarschijnlijk een specerij. Bewaar je het in je koelkast of in een bloempotje? Dan is het waarschijnlijk een vers kruid. 

Wat dan met koriander?
Korianderblad is een groen kruid dat je vers gebruikt om je gerecht mee af te werken. Korianderzaad is een gedroogd zaad en dus een specerij. Beide korianderversies smaken bovendien ook erg verschillend.  

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer