Kruidentuin Hertog Jan krijgt een nieuwe bestemming

Kruidentuin Hertog Jan krijgt een nieuwe bestemming
september 6, 2018 redactie
In Nieuws

Dat Hertog Jan op 22 december de deuren sluit, is al bijna een jaar bekend. Dat Gert De Mangeleer en Joachim Boudens met L.E.S.S. naar hartje Brugge trekken, weten we nog maar enkele weken. Maar wat gaat er gebeuren met die prachtige groente- en kruidentuin?

De moestuin van Hertog Jan is bijna even legendarisch als het restaurant zelf: 2 ha kruiden, groenten, eetbare bloemen en planten, liefdevol verzorgd.

Het is lang niet duidelijk geweest wat er precies met de tuin zou gebeuren. Aanvankelijk was het de bedoeling om de locatie in Zedelgem in z’n totaliteit te verkopen, maar dat is niet doorgegaan. Boudens en De Mangeleer gaan het pand verder blijven gebruiken voor seminaries en andere gelegenheden.

Vanaf vandaag heeft de tuin een nieuwe bestemming: het wordt voortaan de speeltuin (flauwe woordspeling, sorry daarvoor) van Herbas, het kruidenkweek- en –plukbedrijf van David VAN STEENKISTE.

Van Steenkiste was tot 2015 als chef aan de slag in verschillende gastronomische restaurants voor hij Herbas oprichtte, waar hij z’n echte passie kan beleven: het kweken en plukken van kruiden in het wild en in z’n eigen tuin.

Herbas richt zich vooral tot de horeca en biedt hen verse kruiden en eetbare bloemen aan, maar ook gevriesdroogde kruiden, zeewiersoorten en in het wild geplukte kruiden. Daarnaast levert het bedrijf ook gratis advies: chefs kunnen hun menu naar Herbas doorsturen, waarop van Steenkiste hen dan adviseert welke kruiden of eetbare bloemen daar perfect zouden bij kunnen matchen.

Van Steenkiste is in de wolken met de deal. “Toen ik hoorde dat Hertog Jan ging sluiten, heb ik Gert De Mangeleer een berichtje gestuurd om hem te vragen of hij nog plannen had met de moestuin”, zegt David. “Gert nodigde me uit om eens van gedachten te wisselen en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Beide partijen hebben elkaar al snel gevonden. Voor Herbas was het een buitenkans om de kweekoppervlakte van 3500 vierkante meter uit te breiden naar 2 ha – méér dat het vijfvoudige van de originele tuin in Jabbeke. Maar ook voor de mensen van Hertog Jan was de overeenkomst een goede zaak: “Zij waren toch bezorgd wat er na de sluiting met de moestuin zou gebeuren. Het laatste wat ze wilden, is dat de tuin zou degenereren.”

En dat siert De Mangeleer en Boudens. “Zij blijven eigenaar van de grond, wij zorgen ervoor dat die nuttig wordt besteed en professioneel onderhouden”, gaat van Steenkiste verder. “Een win-winsituatie, Gert en Joachim blijven trouwens in het project betrokken, want het is de bedoeling om maandelijks met hen te overleggen.”

Voor Herbas biedt de verhuis naar de grotere tuin de mogelijkheid om het assortiment uit te breiden. “Tot nog toe waren eetbare bloemen ons belangrijkste product. Vanaf nu kunnen we ook inzetten op minigroenten en vergeten groenten.”

Info: www.herbas.be

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*