Lekker Lokaal: deze paling in ’t groen is een smaakbom vol traditie

In deze rubriek nemen we onze oer-Vlaamse klassiekers onder de loep. Paling in ‘t groen is een van die gerechten met evenveel voor- als tegenstanders, maar eens je de smaak te pakken hebt is er geen weg meer terug. Dit gerecht uit de Scheldestreek maak je dankzij ons recept in een handomdraai zelf. Gebruik wat brood of gekookte aardappelen om deze topper af te werken. 

Ingrediënten

4 personen

1kg paling
2 sjalotten
2 ajuinen
peper en zout
1 teentje look
100g spinazie
1 bussel kervel, peterselie, munt
6 blaadjes zuring
tijm
laurier
1 glas witte wijn
goede boter
peper, zout

Bereiding

Spoel de paling goed schoon. Dit kan je doen met licht gezouten water of gewoon onder de kraan. Zorg dat alle ingewanden en het overtollige bloed zijn verwijderd. Pel en hak de ajuinen en de sjalotten, snipper ze fijn, en herhaal dit wederom voor de look. Plet de look tot een platte massa, zo zal het meer smaak afgeven. Zet je pan op een matig vuur en smelt een klontje goede boter. Stoof je sjalot, ajuin en look goed aan. Voeg peper en zout toe naar smaak. 

Snij de paling in mooie gelijke stukken. De lengte bepaal je zelf, maar die varieert meestal van 4 tot 7 centimeter. Leg de paling mee in de pan en laat alles wat verder stoven. Voeg een scheut witte wijn toe om de smaak te verzachten. Neem kervel, peterselie, zuring, munt en spinazie en blancheer alles kort in kokend water. Giet ze af in een zeef en doe deze groene mix in een blender. Zorg voor een lopende puree. Voeg de saus toe aan de stoofpot en laat verder indikken. Je kan nog een takje tijm of enkele laurierblaadjes toevoegen. Laat het geheel in totaal nog wat sudderen Serveer met brood of aardappelen.

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!