Maak kennis met de nieuwe Eerste Kok en Eerste Maitre van België

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Gisteren, maandag 7 oktober, is de Eerste Kok van België bekend gemaakt, een van de meest prestigieuze gastronomische wedstrijden van het jaar. Daarnaast werd ook een Eerste Maitre verkozen en waren er ook wedstrijden voor de beste commis en souschef.

De Club Prosper Montagné, genoemd naar de iconische Franse chef, is een van de oudste gastronomische verenigingen van het land. De doelstellingen van de club: talent stimuleren, de Belgische gastronomie verdedigen en Belgische producten promoten. Sinds 1952 gaat de vereniging elk jaar op zoek naar de Eerste Kok van België en de Eerste Sommelier van België, in een door de wet van 13 mei 2009 erkende meesterschapswedstrijd.

In de jury niets dan klinkende namen, zoals Peter Goossens, Arabella Meirlaen, Michaël Vrijmoed en levende legende en Provoost-Generaal van de Club Prosper Montagné Eddie Van Maele.

[/spb_text_block] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Voor de wedstrijd moesten de kandidaten een driegangenmenu voorbereiden. Als hoofdgerecht moesten de kandidaten aan de slag met een dubbele chateaukotelet van Menapisch varken met gepickelde groenten, witloof en champignons.

Het thema van het voorgerecht was pladijs met verschillende garnituren te kiezen uit mosselen, gerookte paling, miso, limoen, lente-ui en spinazie. Het dessert was een chocoladecreatie met peer, kastanje en lambieksorbet.

[/spb_text_block] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Voor deze finale hadden zich vijf toppers geplaatst. Jamail Aïchi vn restaurant Loungeatude in Ottignies, Diego De Baets, freelancechef uit Brugge, David Grosdent van L’Envie in Sint-Denijs en Rob Velraeads van tweesterrenrestaurant en Ambianceclublid Hostellerie St.-Nicolas in Elverdinge.

De overwinning ging naar de vijfde kandidaat, Nicolas Tournay van restaurant Mont à Gourmet in Gouy-lez-Piéton.

[/spb_text_block] [spb_row element_name=”Row” wrap_type=”content-width” parallax_image_height=”content-height” parallax_image_movement=”fixed” parallax_image_speed=”0.5″ bg_video_loop=”yes” parallax_video_height=”window-height” parallax_video_overlay=”none” row_overlay_opacity=”0″ row_col_pos=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_column col_sm=”6″ padding_horizontal=”0″ width=”1/2″ el_position=”first”] [/spb_column] [spb_column col_sm=”6″ padding_horizontal=”0″ width=”1/2″ el_position=”last”] [/spb_column] [/spb_row] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

EERSTE MAITRE

Voor de titel van Eerste Maitre waren er slechts drie kandidaten: Maxime Verstuyft van restaurant Michel in Groot-Bijgaarden, Antoine Dubois van Hostellerie Gilain in Sorines en Simon De Tavernier van tweesterrenzaak Chateau du Mylord in Ellezelles.

De zaalmeesters werden beoordeeld op voorkomen, talenkennis, organisatietalent, kennis van etiquette etc. Daarin bleek Maxime Verstuyft de beste kandidaat.

Verder was er nog een prijs voor Femke Delepée, de commis van Simon De Tavernier, als beste commis. Korneel Verhulst werd gelauwerd als beste souschef.

[/spb_text_block] [spb_row element_name=”Row” wrap_type=”content-width” parallax_image_height=”content-height” parallax_image_movement=”fixed” parallax_image_speed=”0.5″ bg_video_loop=”yes” parallax_video_height=”window-height” parallax_video_overlay=”none” row_overlay_opacity=”0″ row_col_pos=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_column col_sm=”6″ padding_horizontal=”0″ width=”1/2″ el_position=”first”] [/spb_column] [spb_column col_sm=”6″ padding_horizontal=”0″ width=”1/2″ el_position=”last”] [/spb_column] [/spb_row] [spb_row element_name=”Row” wrap_type=”content-width” parallax_image_height=”content-height” parallax_image_movement=”fixed” parallax_image_speed=”0.5″ bg_video_loop=”yes” parallax_video_height=”window-height” parallax_video_overlay=”none” row_overlay_opacity=”0″ row_col_pos=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_column col_sm=”6″ padding_horizontal=”0″ width=”1/2″ el_position=”first”] [/spb_column] [spb_column col_sm=”6″ padding_horizontal=”0″ width=”1/2″ el_position=”last”] [/spb_column] [/spb_row]

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!