Maak zelf je vanille-extract!

[spb_blank_spacer height=”30px” width=”1/4″ el_position=”first”] [spb_blank_spacer height=”30px” width=”1/4″ el_position=”first”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”2/3″ el_position=”last”]

Het najaar komt er stilaan aan en dan denken we maar aan één ding. Tijdens koude weekends slaan we aan het bakken. Heerlijk, we kijken er al naar uit. Om je voor te bereiden op dit bakseizoen geven we je graag een simpele baktip. Maak eens je eigen vanille-extract.

Waarom?

Vanille is een gegeerd goedje. En het ziet er niet naar uit dat het beter wordt. Integendeel, vanille wordt steeds schaarser en duurder. Je kan er wel voor kiezen om verse vanille te vervangen in je baksels, maar dat is niet altijd even succesvol. Vanillesuiker heeft niet zo’n sterke smaak en dat kleine potje extract uit de winkel is lekker, maar nog steeds erg duur. Zelfgemaakt vanille-extract is wel zalig. Goedkoop en keilekker.

Zet je klaar…

Wat heb je nodig? Eigenlijk niet veel.

  1. Een glazen bokaal

Zorg voor een glazen bokaal of een andere afsluitbare pot. Het is cruciaal dat er geen lucht aan je extract komt.

  1. 250 ml sterke drank

Een sterke drank smaakt vaak keilekker. Hier kan je kiezen voor welke alcohol je gaat. Kies voor een wodka, een rum of een bourbon. Of ga voor een tequila (liefst van 100% agave, deze zijn altijd lekkerder)

  1. Drie vanillebonen

Vanillebonen vind je vaak verpakt per stuk in de winkel. Kies voor een goede kwaliteit van vanille. Wist je trouwens dat er verschillende soorten vanille bestonden? Vanille uit Mexico, Madagaskar, Tahiti, Sri Lanka… Elke variant smaakt licht anders: vanille uit Tahiti is wat floraler, uit Madagaskar sterker en donkerder, uit Mexico wat romiger… Kies gewoon dewelke jij lekker vind (en die je kan vinden in de winkel).

  1. Twee maanden de tijd

Time is money, we weten het. Maar als je nu in actie schiet, ben je zeker op tijd om in het najaar volop te bakken. En wees nu eerlijk. Wat zijn twee maanden? Je moet er immers niet veel meer aan doen.

  1. Een donkere plek om de bokalen te bewaren

Bedenk waar je de potten wil bewaren: een donkere berging of kelder is ideaal!

… en smaakbommetjes maken maar!

Het extract maken is eigenlijk supersimpel. Snij de vanillepeul open, maar zonder volledig te halveren. Laat een centimeter van de vanillepeul intact zodat je enkel een opengespleten peul hebt.

Doe de vanillepeul in een bokaal en overgiet het met alcohol.

Draai de bokaal dicht en schud ermee. Zet hem voor twee maanden in de kelder en schud hem elke week.

Klaar! Na twee maanden kan je aan de slag, maak er heerlijke baksels mee. Of geef het als cadeautje, ideaal voor nu al te maken als cadeautje voor de feestdagen.

https://joythebaker.com/2009/06/how-to-make-vanilla-extract/ </sup>

[/spb_text_block]

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!