Matcha, wat is dat?

Matcha latte, matcha cake, matcha desserts… Je komt de naam her en der tegen. Maar wat is matcha? En hoe gebruik je het in je eten en drank?

Matcha, een thee

Matcha is eigenlijk Japans groenetheepoeder. Groene thee komt van dezelfde plant als zwarte of witte thee, maar krijgt zijn kleur door het proces. De blaadjes worden geplukt, mogen niet lang fermenteren en worden dan gestoomd. Voor matcha worden de theeblaadjes gedroogd en vervolgens tot een poeder vermalen.

Het voordeel van matcha is dat het erg gezond is. Groene thee bevat veel antioxidanten. Als je groene thee drinkt, krijg je er veel van binnen. Er blijven echter ook wat antioxidanten achter in de blaadjes. Als je matcha drinkt, krijg je alle goede stoffen binnen aangezien je de theebladeren ook opdrinkt.

Hoe drink ik matcha?

Matcha drink je warm of koud, het is een gewone soort thee die je uiteraard ook als ijsthee kan drinken. Traditioneel wordt matcha opgeklopt met een bamboe garde. Minder traditioneel, maar erg simpel is gewoon matcha oplossen in heet water. (Groene thee mag je nooit opgieten met kokend water, dat maakt de thee snel bitter.) Drink ook het bezinksel op, dit zijn immers de restjes theebladeren.

Wil je eens een matcha latte maken? Heerlijk! Verwarm wat melk en los er wat matcha in op. Voeg een beetje suiker toe, naar smaak. Werk eventueel af met wat opgestoomde melk.

Hoe gebruik ik matcha in eten?

Matcha is het lekkerste in desserts. Let wel op dat je niet te veel gebruikt, matcha kan overheersen. Je gebruikt matcha ook voor de smaak eerder dan voor de kleur. Goede matcha zal je dessert niet felgroen maken (behalve als je zoveel gebruikt dat je dessert oneetbaar wordt).

Tips om matcha in te roeren (of eerder, in te zeven):

  • Pannenkoekendeeg
  • Cakedeeg
  • Panna cotta
  • Slagroom
  • Zandkoekjes

Je kan matchapoeder ook gebruiken om desserts af te werken. Het groene poeder is immers ook gewoon mooi.

Matcha Thee Japans

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer