Mechelse asperges

Mechelse asperges
27 juni 2019 Wim Putzeys
Asperges groot

Asperges, het witte goud, vind je van pakweg half april tot 24 juni, het feest van Sint-Jan. Op die dag is traditioneel het aspergeseizoen voorbij. De asperge is een meerjarige plant. Dat betekent dat dezelfde plant acht tot tien jaar asperges oplevert. De eerste jaren zijn het er nog niet zoveel en wordt er niet het volledige seizoen geoogst. Vanaf het vierde jaar geeft een aspergeplant een mooie opbrengst.

Het oogsten van asperges wordt ook wel ‘steken’ genoemd. Eerst wordt voorzichtig de aarde rond de stengel verwijderd, met de hand. Daarna wordt met een speciaal steekmes de asperge uit de grond gehaald. Ten slotte wordt het ontstane gat opnieuw met zand gevuld. Idealiter worden de asperges ‘s ochtends vroeg of in de late middag geoogst, zodat de zon de aspergepunten (het lekkerste deel van de asperge) niet verkleurt.

Het telen en oogsten van asperges is een erg arbeidsintensief werk, maar het levert dan ook wel een erg mooi en veelzijdig product op dat de basis vormt van vele Vlaamse klassieke streekgerechten zoals aspergesoep en asperges à la flamande.