Mergpijp kan je ook zo gebruiken: 4 ideetjes!

Mergpijp kan je ook zo gebruiken: 4 ideetjes!
11 oktober 2018 redactie
Door Nieuws

Langzaamaan zijn we de zogenaamde vergeten groenten aan het herontdekken. Wordt het niet stilaan tijd dat dit ook gebeurt voor minder populaire stukken vlees? Ik denk dan aan hartjes, niertjes, lever, ingewanden, zwezeriken, hersentjes of kalfstong: allemaal top, als ze perfect zijn klaargemaakt tenminste. En reken daar mergpijp ook maar bij.

Mergpijp vind je niet zo vaak meer, noch bij de slager, noch op een menukaart. Jammer, want van zo’n klassiekers krijg ik het warm. Heel regelmatig belanden mergpijpjes dan ook thuis in de oven, vooral als voorgerecht of smakelijke lunch met knapperig brood en grof zout. Bij een ambachtelijke slager zijn ze doorgaans voor een appel en een ei op de kop te tikken.

Gebakken mergpijpjes in de oven, wat een heerlijk feest op je bord! Maar wist je dat je merg ook anders kan gebruiken in de keuken? Hier zijn 4 lekker leuke ideetjes!

SOEP

Wil je die winterse groentesoep een extra touch geven? Voeg niet enkel soepvlees maar ook een mergpijpje toe aan het kookwater. Het gekookte merg zal de soep een heerlijke fluwelen textuur geven, of je ze nu rustiek chunky houdt of fijn mixt. Groenten zoals prei, savooi, wortel en pastinaak gaan erg goed samen met de diepe en rijke smaak van merg.

Ben je geen grote groentefan maar loop je toch warm voor een stevige maaltijdsoep met mergpijp? Je kan er ook een winterse witte bonensoep van maken.

STOVERIJ

Stoverij met mergpijp? Dan denk je net zoals ik meteen aan een klassieke Italiaanse ossobucco of een stevige Franse pot au feu natuurlijk! Mergpijp kan in veel stoofgerechten echt het verschil maken. Niet enkel stoofpotjes op basis van tomatensaus zijn opgewassen tegen die heerlijk rijke mergsmaak, ik voeg mergpijpjes ook graag toe aan hutsepot, stoofvlees of een stoofpotje van varkenswangetjes.

SAUZEN

Je kan sauzen binden en glanzend maken door er een koud klontje boter doorheen te roeren. Maar wist je dat je hiervoor ook merg kan gebruiken? Merg vind je vaak in een klassieke bordelaisesaus bijvoorbeeld. Je kan merg op verschillende manieren aan een saus toevoegen: rauw in kleine stukjes of schijfjes, gepocheerd of gebakken. Mergsaus is beste maatjes met rood vlees.

MERGBOTER

Dit moet je zeker uitproberen! Duw voorzichtig op het rauwe merg tot het uit het bot komt (lukt dit niet meteen, laat het bot een tweetal minuten weken in warm water). Week het merg enkele uren in wat licht gezouten koud water. Smelt het daarna zacht in een pan en voeg er boter, wat grofgemalen peper en zout aan toe. Roer goed en laat dit mengsel terug afkoelen. Maak er een mooie rol van zoals je doet met kruidenboter en laat de mergboter verder opstijven in de koelkast. Leg een schijf mergboter op een warme steak of smeer het op wat krokant brood. En wat dacht je van wat krokant gebakken eekhoorntjesbrood, al dente pasta en een klontje mergboter?

(Tekst: June D’Arville)

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*