Met deze gloednieuwe techniek maak je de lekkerste burger ooit

Waar een klassieke burger al voorgevormd is voor hij op de grill gelegd wordt, werkt dat bij de smash burger anders. De naam zegt het zelf: een hoopje gehakt geplet met een spatel op de grill. De trend is overgewaaid uit Amerika, waar de burger al jaren een hit is.

Smash burger

De ‘Smash burger’ werd bedacht door de gelijknamige Amerikaanse keten. Wat maakt deze burger zo bijzonder? Het pletten zorgt ervoor dat het vlees nog meer smaak krijgt. Er ontstaat een extra knapperige korst en het vlees blijft sappig vanbinnen. De ultieme droom van elke hamburgerliefhebber.

Pletten én bouwen

Smash burgers worden gemaakt door hoopjes gehakt te pletten op de grill met een platte spatel. Dit is het tegenovergestelde van de klassieke hamburger die voor het bakken een mooie ronde vorm krijgt. Door het pletten kunnen ze garen in hun eigen vet. Het vlees wordt ongeveer 3 minuten per zijde gebakken. Het resultaat is een sappige burger met een krokante korst.

Er bestaan geen richtlijnen om een smash burger met toppings te maken. Wel wordt het aangeraden om groenten als tomaat en ui zo fijn mogelijk te snijden. Het voordeel van het pletten en de dunne schijfjes groenten? Er kunnen meerdere laagjes op elkaar gelegd worden. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze hun burgerbroodje mee pletten en grillen. Hoe hoog kan jij je burger bouwen?

Recept

Heb jij ook zin gekregen in een sappige smash burger? Ga dan voor onderstaand burgerrecept met spek, avocado en blauwe kaas.

4 hamburgerbroodjes
4 plakjes ontbijtspek
1 grote vleestomaat
450 g rundergehakt
ijsbergsla
4 el saus van avocado en blauwe kaas
olie
zout en peper

Bak eerst het spek krokant. Haal het gehakt uit de koelkast, laat op kamertemperatuur komen.

Laat een vlakke grillplaat heet worden en vet in met wat zonnebloemolie.

Verdeel het gehakt in vier gelijke porties. Het is belangrijk dat je het gehakt niet aandrukt. Behoud de losse structuur. Het moeten zeker geen perfecte rondjes worden, maar hoopjes gehakt.

Leg het gehakt in de pan en druk het plat met een spatel. Strooi er flink wat zout en peper overheen.

Keer de smash burger na 2 minuten om, als de bodem een krokant korstje heeft gekregen.

Als het gelukt is, laat de burger vanzelf los van de pan. Bestrooi ook die kant met zout en peper en laat nog twee minuten krokant bakken.

Serveer in een broodje met groenten en blauwe kaas. Smakelijk!

LEES OOK

Rambo: authentieke Amerikaanse smash burgers in Brussel

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!